Covid-19: Svjetska zdravstvena organizacija podigla stepen opasnosti na "vrlo visok"

Radiosarajevo.ba
Covid-19: Svjetska zdravstvena organizacija podigla stepen opasnosti na "vrlo visok"

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) podigla je stepen opasnosti i širenja koronavirusa na globalnom nivou na "vrlo visok". U objavi na Twitteru naglasili su da "naš najveći neprijatelj sada nije koronavirus sam po sebi već strah, glasine i stigmatizacija."

Ponovljeno je i upozorenje da bi virus mogao stići u većinu "ako ne i u sve zemlje" nakon što je Nigerija potvrdila prvi slučaj virusa COVID-19 u podsaharskoj Africi.

Osim Nigerije, još četiri države – Estonija, Danska, Nizozemska i Litva – izvijestile su o prvim slučajevima zaraze virusom COVID-19, a svi su povezani s putovanjem u Italiju, otkrio je portparol WHO-a Christian Lindmeier.

U petak su u Italiji četiri osobe preminule od koronavirusa čime se ukupan broj žrtava popeo na 21. BBC je je objavio da je od koronavirusa u Iranu preminulo 210 osoba, no ove navode je negirao portparol iranskog ministarstva zdravlja. Danas su donijete odluke o otkazivanju Sajma turizma u Berlinu i Sajma automobile u Ženevi.

"Više od 20 vakcina protiv koronavirusa se razvija širom svijeta dok se prvi rezultati očekuju za nekoliko sedmica", saopćio je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus na brifingu u Ženevi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije