Tužna statistika: Italija broji nove žrtve i oboljele od koronavirusa

Radiosarajevo.ba
Tužna statistika: Italija broji nove žrtve i oboljele od koronavirusa

Epidemija koronavirusa dobija sve šire razmjere, saopćila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nakon što je Nigerija potvrdila prvi slučaj virusa COVID-19 u podsaharskoj Africi. Ponovljeno je i upozorenje da bi virus mogao da stigne u većinu "ako ne i u sve zemlje".

"Više od 20 vakcina se razvija širom svijeta dok se prvi rezultati očekuju za nekoliko nedelja", saopćio je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus na brifingu u Ženevi.

Italija i dalje ostaje epicenter koronavirusa u Europi. U petak su u ovoj zemlji četiri osobe preminule od koronavirusa čime se ukupan broj žrtava popeo na 21, a zaraženih sa 650 na 821. Povjerenik Civilne zaštite Angelo Borrelli dostavio je nove podatke tokom konferencije za novinare i objasnio da su tri današnje žrtve starije od 80, a jedna od 70 godina.

Javnost je pokušao umiriti porukom da polovina zaraženih osoba (412) ima asimptomatske ili vrlo blage simptome pa im nije potrebna hospitalizacija. Još 345 osoba je hospitalizirano sa simptomima, 64 je hospitalizirano na intenzivnoj njezi, a izliječeno je 46 osoba zaraženih koronavirusom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije