Premijeru Kanade postavili pitanje o Donaldu Trumpu - pogledajte njegovu reakciju

Hina
Premijeru Kanade postavili pitanje o Donaldu Trumpu - pogledajte njegovu reakciju
PrtScr / Justin Trudeau

Na novinarsko navaljivanje da komentira ponašanje Donalda Trumpa u proturasističkim prosvjedima, kanadski premijer Justin Trudeau ostao je u utorak šutjeti više od 20 sekundi, nakon čega je rekao da Kanađani "užasnuti" prate stanje u Sjedinjenim Državama.

Na dnevnoj press konferenciji novinar ga je upitao što misli o izjavi američkog predsjednika dan ranije u kojoj je zaprijetio da će u pomoć pozvati vojsku kako bi zaustavio nerede te o ispaljivanju suzavca u Washingtonu kako bi Trump mogao doći pred crkvu i fotografirati se.

Novinar ga je upitao i zašto kontinuirano odbija komentirati ponašanje Donalda Trumpa s kojim je u zamršenim odnosima i kakvu poruku to šalje stanovništvu.

Premda je inače brz u odgovorima na novinarska pitanja, Trudeau je zastao i odgovorio tek nakon više od 20 sekundi.

"Užasnuti smo i zaprepašteni dok pratimo što se događa u SAD-u", rekao je napokon, ponavljajući prošlosedmičnu izjavu o širenju nasilnih prosvjeda u toj zemlji nakon smrti Afroamerikanca Georgea Floyda za koju je odgovoran bijeli policajac. 

"Ovo je trenutak kada ljude treba ujediniti", dodao je Trudeau, ne spominjući ime američkog predsjednika. "Ovo je trenutak u kojem treba slušati i doznati koje su to nepravde koje, unatoč napretku, postoje već godinama, pa i desetljećima."

Trudeau je, kao što je činio i ovih dana, opetovao da u Kanadi još puno toga treba učiniti u suzbijanju rasizma. "I mi u Kanadi imamo velike izazove: sistemsku diskriminaciju, što znači da se naši sistemi, institucije, mjere, sve što provodimo, ne odnose na jednak način prema svim Kanađanima", rekao je Trudeau.

Usto je upozorio da nije dobro uspoređivati se sa susjednom Amerikom pozivajući da se "ne gleda samo na razlike u odnosu na SAD i kaže 'ah, ovdje je puno bolje' ".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije