Trump bio sakriven u bunkeru dok su trajali protesti ispred Bijele kuće

Radiosarajevo.ba
Trump bio sakriven u bunkeru dok su trajali protesti ispred Bijele kuće
Foto: EPA-EFE / Haos ispred Bijele kuće

Dok su u petak trajali protesti u Washingtonu, američki predsjednik Donald Trump bio je skriven u podzemnom bunkeru ispod Bijele kuće, čija je namjena da prvog čovjeka SAD-a zaštiti od terorističkih napada, javlja The New York Times.

The NYT navodi da je Tajna služba strahovala za Trumpovu sigurnost, te su ga agenti spustili u bunker u trenutku kada su se okupljeni na protestu sukobili s policijom ispred Bijele kuće. 

Ne navodi se da li je Trump bio u bunkeru u subotu, koja je bila najnasilnija noć demonstracija dosad u SAD-u, gdje se odvijaju protesti zbog ubistva Georgea Floyda.

Kaže se i da je bunker prethodno koristio nekadašnji predsjednik Dick Cheney, i to 11. septembra 2001, kada se strahovalo da će se jedan od otetih aviona zabiti u Bijelu kuću. 

Za razliku od Trumpa, Joe Biden, bivši potpredsjednik i vjerovatni demokratski kandidat za američkog predsjednika na izborima, koji se trebaju održati ove godine, obišao je u nedjelju demonstracije u svom rodnom gradu Wilmingtonu, u Delawareu.

Nedjelja je bila sedmi dan prosvjeda nakon smrti Georgea Floyda, nenaoružanog Afroamerikanca koji je umro nakon što je policajac Minneapolisa Derek Chauvin osam minuta i 46 sekundi držao koljeno na Floydovom vratu, što je zabilježeno na snimci.

Chauvin je uhapšen i optužen za ubistvo trećeg stepena, no mnogi demonstranti obećavaju nastavak prosvjeda sve dok i trojica ostalih časnika ne budu optuženi. Dok su ti protesti bili mirni veći dio sedmice, u gradovima širom zemlje scene su se u subotu navečer pretvorile u nasilje u onome što je historičar Douglas Brinkley rekao da su najrasprostranjeniji nemiri “od ubistva Martina Luthera Kinga. Jr. 1968. "

Nekoliko država pozvalo je i svoju Nacionalnu stražu kako tenzije rastu između prosvjednika i policijskih snaga, koje postaju sve agresivnije kada se postupa s prosvjednicima. U nekoliko slučajeva novinari koji su pratili prosvjede pogođeni su suzavcem ili gumenim mecima, brojni su i uhapšeni. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije