Protesti u Americi se ne smiruju: Cisterna naletjela na demonstrante

Radiosarajevo.ba
Protesti u Americi se ne smiruju: Cisterna naletjela na demonstrante
PrtScr / Amerika

Cisterna je naletjela na demonstrante na međudržavnom auto-putu u Mineapolisu, ali niko od učesnika nije povrijeđen, piše Reuters.

Vozač je potom izašao iz kamiona pa su ga demonstranti pretukli, rekao je Reutersov svjedok.

Kako javlja CNN, Bogdan Vechirko je vozač cisterne i uhapšen je s optužbom za napad. Nije mu odobrena kaucija.

Vechirko je završio u bolnici s manjim povredama nakon što su ga demonstranti izvukli iz kamiona.

Podsjetimo, protesti širom SAD-a  traju već šest dana zbog brutalne smrti crnca kojemu je bijeli policajac koljenom prikliještio grlo.

Četvorica gradskih policajaca umiješana u incident, uključujući policajca koji je prikliještio Floydov vrat dok je ležao na zemlji i jecao "molim vas, ne mogu disati", otpuštena su sljedeći dan.

Floydov slučaj javnost je podsjetio na ubojstvo Erica Garnera, nenaoružana crnca u gradu New Yorku 2014., kojemu je policajac zabranjenim zahvatom stisnuo grlo te ga se moglo čuti kako vapi: "Ne mogu disati."

Njegove riječi postale su poruka pokreta Black Lives Matter osnovanog u jeku policijskih ubojstava Afroamerikanaca.

Brat žrtve, Philonise Floyd, rekao je CNN-u u četvrtak da je umoran od toga da "gleda kako crni čovjek umire". Rekao je da razumije bijes ljudi, no apelirao je na prosvjednike da ostanu mirni.

CNN javlja da sada već bivši policajac Derek Chauvin, koji je snimljen kako Floydu drži koljenu na vratu trebao da se nađe sutra pred sudom.

On je optužen za ubistvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije