Protesti, zapaljene zgrade i sukobi s policijom nakon ubistva Georgea Floyda u Americi

Radiosarajevo.ba
Protesti, zapaljene zgrade i sukobi s policijom nakon ubistva Georgea Floyda u Americi
Foto: EPA-EFE / Protesti u Minneapolisu

Širom Sjedinjih Amričkih Država traju veliki protesti zbog smrti Georgea Floyda.

Riječ je o slučaju nenaoružanog crnca koji je priveden pod sumnjom da je kupovinu platio nevažećim čekom u prodavnici u Minneapolisu. U hapšenju su sudjelovala četiri policajca, a jedan je Floydu nogom stajao na vratu. Čovjek se gušio i pokušao upozoriti policiju da nema zraka. Umro je na putu do bolnice.

Slučajni prolaznik snimio je cijeli slučaj, a snimka je izazvala val protesta diljem SAD-a. Žestoki prosvjedi nastavljeni su jutros.

Četiri policajca iz Minneapolisa otpuštena su zbog Floydove smrti nakon što je objavljena snimka incidenta. Snimka pokazuje Floyda kako u lisicama leži na podu licem prema dolje, stenjući, moleći za pomoć i ponavljajući: "Molim vas, ne mogu disati", prije nego što se onesvijestio. Ubrzo nakon toga umro je u bolnici.

MInistarstvo pravosuđa reklo je u četvrtak da je istraga policijske umiješanosti u Floydovu smrt "najviši prioritet."

Brat žrtve, Philonise Floyd, rekao je CNN-u u četvrtak da je umoran od toga da "gleda kako crni čovjek umire". Rekao je da razumije bijes ljudi, no apelirao je na prosvjednike da ostanu mirni.

"Policiji poručujem da želim da sve odrade ispravno, da krenu raditi svoj posao kako treba, jer to dosad nisam vidio", rekao je Floyd.

U srijedu, američki predsjednik Donald Trump nazvao je Floydovu smrt "vrlo, vrlo tužnim događajem" nakon što su ga mediji upitali za to.

Glasnogovornica Bijele kuće Kayleigh McEnany u četvrtak je apelirala na demonstrante da prestanu s nasiljem i pljačkom.

"Svatko ima pravo protestovati, nema sumnje u to, ali to mora biti mirno... i u skladu sa zakonom", rekla je Fox Newsu.

Protesti u pet gradova

CNN piše da se dva nakon smrti Floyda protesti nastavljaju u barem pet većim gradova u Americi.

U Minneapolisu zapaljena je zgrada policije. Više od 500 pripadnika Naionalne garde stiglo je u ovaj grad da obuzda proteste.

Iz Gradske uprave Minneapolisa pozvali su proteste nakon što je zapaljena policijska zgrada da se povuku, zbog nezvaničnim izvještaja da je presječena i dovodna cijev od plina u zgradi i može doći do eksplozije.

"Ako ste u blizni zgrade, zbog svoje sigurnosti, molimo vas povucite u slučaju da dođe do eksplozije", napisali su na oficijelnom Twitter profilu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije