Predsjednik Tanzanije tvrdi: Testirali smo kozu i papaju na koronu - bili su pozitivni

Hina
Predsjednik Tanzanije tvrdi: Testirali smo kozu i papaju na koronu - bili su pozitivni
Foto: EPA-EFE / John Magufuli

Predsjednik Tanzanije John Magufuli je, posumnjavši u vjerodostojnost inostranih testova na koronavirus, naredio da se umjesto ljudi tajno testiraju životinje i voće te je, nakon što su pokazali pozitivne rezultate, testove proglasio tehnički neispravnima.

Magufuli, čija je vlada na meti kritika međunarodne zajednice jer je tajio podatke o broju zaraženih koronavirusom te je svoje sugrađane pozvao da se protiv covida-19 bore molitvom, tvrdi da su testovi tehnički neispravni jer se pokazalo da su na virus pozitivni papaja, koza i ovca.

Pojasnio je da je od tanzanijskih snaga sigurnosti zatražio da provjere njihovu kvalitetu. Oni su nasumično prikupili uzorke koji nisu potjecali od ljudi, nego od papaje, koze i ovce. Naime, na uzorcima su se nalazila imena i godine rođenja stvarnih osoba pa ni laboratorijski tehničari nisu ništa posumnjali.

Predsjednik je kazao kako smatra da, s obzirom na to da su na covid-19 bili pozitivni papaja i koza, to znači da su testovi tehnički neispravni, jer pokazuju da i među ljudima ima onih koji su bili pozitivni, a zapravo nemaju virus, piše Reuters.

"Nešto se tu sumnjivo događa. Ranije sam rekao da moramo biti svjesni toga da za ovu zemlju nije dobra sva pomoć koju nam šalju iz inostranstva", ustvrdio je Magufuli.

U Saopćenju ministarstva zdravstva stoji da je ministar osnovao povjerenstvo od 10 osoba, koje će istražiti postupke zaposlenih u laboratoriju i do 13. maja dostaviti rezultate istrage.

Službeni Dar es Salaam neredovito izvješćuje o broju zaraženih i umrlih od koronavirusa u Tanzaniji. Po najnovijim podacima tanzanijskog ministarstva zdravstva, objavljenim prošle srijede, u zemlji je 480 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, među kojima je 167 oporavljenih i 16 umrlih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije