Poznato koja će biti cijena Oxfordove vakcine protiv COVID-a

0
Radiosarajevo.ba
Poznato koja će biti cijena Oxfordove vakcine protiv COVID-a
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Cjepivo protiv koronavirusa koje su proizveli Sveučilište Oxford i AstraZeneca bit će "zauvijek" dostupno na neprofitnoj osnovi svim zemljama u razvoju.

Pojedinosti o aranžmanima za opskrbu siromašnijih zemalja došle su kad je AstraZeneca otkrila privremene rezultate ispitivanja vakcine u fazi 3, koje se najavljuje kao prvo koje će zadovoljiti zahtjeve svijeta u razvoju.

Za razliku od dva cjepiva koja proizvode Moderna i Pfizer-BioNTech, a kojima je potrebno ultrahladno skladištenje, cjepivo AstraZeneca može se držati u uobičajenom hladnjaku koji se koristi za čuvanje cjepiva širom svijeta, s rokom trajanja do šest mjeseci.

Također za razliku od cjepiva Pfizer-BioNTech, eksperimentalno cjepivo AstraZeneca već je dio Covaxa, globalne inicijative koja se nada distribuciji oko 2 milijarde doza u 92 zemlje s niskim i srednjim prihodima uz maksimalnu cijenu od 3 dolara (oko 5KM) po dozi.

"Ključni element Oxfordovog partnerstva s AstraZenecom zajedničko je opredjeljenje za pružanje cjepiva na neprofitnoj osnovi za vrijeme trajanja pandemije u cijelom svijetu i trajno u zemlje s niskim i srednjim prihodima", navodi se u priopćenju.

AstraZeneca je priopćila da će se odmah prijaviti za rano odobrenje vakcine, gdje je to moguće, te će zatražiti popis hitne upotrebe od Svjetske zdravstvene organizacije, kako bi mogla učiniti cjepivo dostupnim u siromašnijim zemljama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije