Počinje vakcinacija u RS: Poznata i cijena

0
Radiosarajevo.ba
Počinje vakcinacija u RS: Poznata i cijena
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Prema podacima o epidemiološkoj situaciji u bosanskohercegovačkom entitetu RS, u posljednja 24 sata, koronavirus potvrđen je kod 181 osobe, saopćeno je na konferenciji za medije Instituta za javno zdravstvo RS. 

Izvršeno je testiranje 401 uzorka. 

Zavodu je prijavljeno 15 preminulih. 

Broj hospotalizovanih u RS je 1.027 osoba, dok su 53 osobe na respiratoru, rekla Jela Aćimović, epidemiolog Instituta za javno zdravstvo RS.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo rekao je da je epidemiološka situacija nepovoljna.

"Epidemiološka situacija i dalje je nepovoljna, dok je u pojedinim lokalnim zajednicama došlo smirivanja situacije ali je u drugim došlo do pogoršanja", naveo je Zeljković.

Od sutra počinje vakcinacija protiv sezonske gripe. 

"Danas je počela distribucija vakcina prema domovima zdravlja. Imamo 20.000 vakcina za osobe koje pripadaju posebnim kategorijama koje imaju pravo na besplatnu vakcinu", rekla Jela Aćimović.

Kako je navela, kada je riječ o kategorijama koje nemaju pravo na besplatnu vakcinu mogu da se vakcinišu od osam do 16 sati u prostijama Instituta.

Također, mole građane koji žele da se vakcinišu da prije toga pozovu broj 080050555 i da se naruče, cijena vakcine je 26 KM. 

"Svi koji su izolaciji, koji imaju simptome ili su u karantinu neće moći da se vakcinišu", rekla je Aćimovićeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije