Raspitali smo se: Evo kada kreće vakcinacija protiv gripe u FBiH

1
M. R. S.
Raspitali smo se: Evo kada kreće vakcinacija protiv gripe u FBiH
Foto: Al Jazeera Balkans / Apoteka Avicena u Visokom

Vakcine protiv sezonske gripe, koje su nabavljene preko Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, već su u našoj zemlji i njihova distrubucija prema kantonima kreće od danas.

Distribucija je, prema ranijim najavama, trebala krenuti do kraja prošle sedmice, kako bi danas počela vakcinacija, ali je došlo do kraćeg kašnjenja.

Kako je rečeno iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, vakcine protiv sezonske gripe su stigle, prošle su kontrolu Agencije za lijekove BiH, i stigle u skladište, tako da je pitanje zašto još nije krenula distribucija zapravo pitanje za dobavljača.

U firmi Pharma Maac, koja je dobavljač vakcina, kazali su za Radiosarajevo.ba će vakcine biti distribuirane danas, sutra, te u četvrtak i petak. U srijedu neće jer je Dan državnosti BiH te je neradni dan u FBiH.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, naručeno je između 40.000 i 50.000 doza vakcina i one su besplatne.

Nabavljeno je oko 10.000 doza više nego ranijih godina zbog pandemije koronavirusa. Cijepljenje besplatnim vakcinama će obuhvatiti rizične grupe, odnosno zdravstvene radnike, zbog kojih i jeste nabavljeno više doza, zatim starije od 65 godina, kao i hronične bolesnike.

Građani koji nemaju pravo na besplatne vakcine protiv sezonske gripe mogu ih kupiti u apotekama, gdje se već i nalaze.

Cijena je, kako nam je rečeno u jednoj od sarajevskih apoteka, 28 KM.

Podsjetimo, počinje vakcinacija i u bh. entitetu RS, a cijena vakcine protiv gripe, za one kji nemaju pravo na besplatnu, je 26 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije