Poznati naučnik objavio: Evo što zabrinjava kod mutiranog koronavirusa

2
Radiosarajevo.ba
Poznati naučnik objavio: Evo što zabrinjava kod mutiranog koronavirusa
Foto: AA / Ilustracija

William A. Haseltine , američki naučnik, biznismen, filantrop, koji je poznat po svom revolucionarnom radu na HIV / AIDS-u, objavio je svoju analizu nakon pojave mutiranog koronavirusa u Velikoj Britaniji.

Objasnio je šta je to što zabrinjava kod ove nove varijante koja se lakše širi.

"Iako je još puno toga nepoznato, ono što znamo o ovoj novoj varijanti govori nam važne stvari o virusu: on se može prilagoditi da se lakše prenosi i možda će biti teže neutralizirati ga, a možda će i moći nadmudriti cjepivo u maloj mjeri", napisao je Haseltine za CNN

Istakao je da je do danas SARS- CoV -2 mutirao prilično stabilnom brzinom, samo s jednom ili dvije varijacije mjesečno.

"Ali s ovom novom varijantom, nazvanom B.1.1.7, virus je odjednom stekao 17 mutacija koje mijenjaju proteinske viruse, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, koji utječu na četiri različite virusne proteine: protein spike, ORF1ab, Orf8 i N protein , glavni nukleokapsid.

Iako je broj mutacija u jednoj varijanti zabrinjavajući, ono što je možda više zabrinjavajuće je kako bi mutacije, uzete zajedno, mogle promijeniti način na koji virus djeluje. 

William Haseltine - nedefiniran

Foto: Wikipedia: William Haseltine

Jedna od mutacija , N501Y, povećava se koliko se čvrsto protein protežira za ljudski ACE2 receptor, što virusu može olakšati puštanje korijena kod zaraženih. Ova je mutacija razlog zašto ova nova varijanta, prvi put izolirana u Velikoj Britaniji krajem septembra, sada čini više od 60 posto novih infekcija u Londonu i oko njega.

Druga mutacija proteinske klas, 69-70del, briše dvije aminokiseline , čije uklanjanje može omogućiti virusu da izbjegne neke imunološke reakcije i, u kombinaciji s drugom mutacijom, može učiniti prijenosnim ...

Treća mutacija , P681H, događa se na onome što se naziva mjestom cijepanja proteinske klas, što je područje za koje je poznato da utječe na to koliko virus lako može ući i ubiti stanice. Promjene u ovom dijelu virusa mogle bi potencijalno povećati njegovu sposobnost izazivanja bolesti - i njegovu smrtnost - iako još nema dokaza koji pokazuju da je ova nova varijanta opasnosti za ljude. Ova mutacija sama po sebi dovoljna je da bude zabrinjavajuća. Činjenica se kombinira u ovoj varijanti soja s drugom mutacijom proteina Orf8, koja također može povećati patogenost, uistinu je razlog za uzbunu .

Sumnja se da mutacije koje utječu na druga dva proteina - ORF1ab i N protein - omogućuju virusu da se brže replicira i izbjegne imunološki sustav , iako je potrebno mnogo više istraživanja kako bi se vidjelo kako svaki od ovih 17 mutacija utječe na to kako virus djeluje. Ipak, znamo dovoljno da napravimo nekoliko pretpostavki ", između ostaloga je napisao Haseltine.

Nabrajajući ono što se može zaključiti, istaknuto je da se prvo, SARS-CoV-2 zna brzo prilagoditi, slično kao virus gripe.

"Stoga moramo biti spremni na mogućnost da će virus dugo biti s nama . Unesite cjepivu protiv gripe, cjepivoprotiv COVID-19 možda nije samo jedno i nije gotovo. Već znamo iz najnovijih studija objavljene u New England Journal of Medicine da bi poluživot antitijela barem jednog od cjepiva, cjepiva Moderna, relativno brzo smanjuje u razdoblju od tri mjeseca kod onih koji najviše reagiraju. Iako je studija bila mala, dovodi do pitanja hoće li cjepivo danas ostati na snazi 12 mjeseci, 18 mjeseci ili duže u budućnosti ", rekao je Haseltin.

On je ngalsio da mutirani virus, B.1.1.7, govori nešto novo - ne samo da bi imunitet mogao nestati, već se i sama snaga cjepiva može promijeniti ako se virus promijenio.

"To ne znači da savremena medicina ne može pratiti razvoj virusa COVID-19, kao što je slučaj s gripom. Ali možda nije tako jednostavno ili lako kao što su mnogi nadali", rekao je Haseltine.

On je rekao i da se može zaključiti da se s mutacijom 69-70del možda suočavamo s medicinskim paradoksom .

"U nastojanju da spasi živo imunokompromitiranih koji su zaraženi virusom, pacijenti se možda ponekad daju više rundi liječenja antitijelima. U nekim slučajevima pacijenti bi se oporavili nakon jedne runde da bi se ponovno razvili i trebala im je druga doza", istaknuo je Haseltine i dodao da to daje priliku virusu da "nauči"  i mutira kako bi postao učinkovit u izbjegavanju našeg imunološkog sistema.

"Konačno, ova nova varijanta sugerira mora odmah započeti planiranje sljedeće generacije COVID cjepiva kako bi se učinkovito reagiralo na virus koji se mijenja", između ostalog je naveo Haseltine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije