Britanski profesor o novom soju koronavirusa i djeci

0
Radiosarajevo.ba
Britanski profesor o novom soju koronavirusa i djeci
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Djeca mogu biti izloženija riziku da se zaraze mutiranim sojem koronavirusa više nego prethodnim sojevima, izjavili su danas vladini savjetnici u Velikoj Britaniji.

Profesor Neil Ferguson, epidemiolog s Imperial Collegea u Londonu i član savjetodavne grupe No10 NERVTAG, rekao je da postoji "nagovještaj" da su djeca - koja je do sada jedva pogođena pandemijom - bila osjetljivija na mutaciju.

Akademik, poznat kao "profesor Lockdown", imao je ključnu ulogu u britanskim martovskim ograničenjima, ali odstupio je sa svog savjetničkog mjesta nakon što se razmetao smjernicama koje je pomogao primijeniti da posjeti svog oženjenog ljubavnika.

Rekao je da je moguće da se val nove varijante, nazvane B.1.1.7, tokom blokade u novembru - koja se dogodila dok su škole normalno radile - mogao dogoditi jer je ta varijanta bolja u zarazi djece.

Istraživači vjeruju da je novi soj virusa, za koji je Matt Hancock rekao da je "izvan kontrole" (WHO, pak, tvrdi da nije), zarazan između 50 i 70 posto, ali ne vjeruju da je smrtonosniji ili da uzrokuje bilo kakvu ozbiljniju bolest kod odraslih ili djece.

Još nema dovoljno dokaza koji bi dokazali da je najnovija teorija o djeci osjetljivija, rekao je profesor Ferguson, ali to je hipoteza koja zasad preovladava. Otkrio je da je broj slučajeva nove varijante kod mlađih od 15 godina sa statističkog gledišta znatno veći od ostalih sojeva - ali nije otkrio nikakve tačne brojke.

Govoreći na virtualnom brifingu o medijima koji je danas organizirao Science Media Center, rekao je: "Postoji nagovještaj da je veća sklonost zarazi djece. To bi možda moglo objasniti neke razlike, ali nismo utvrdili nikakvu uzročnost." Drugi su stručnjaci brzo dodali da su podaci preliminarni i da još nije pronađen konkretan dokaz o uzročno-posljedičnoj povezanosti.

Mutirani koronavirus koji se brzo širi u Velikoj Britaniji vjerojatno će postati dominantni globalni soj, upozorio je danas još jedan britanski naučnik dok je Gibraltar postao šesto mjesto izvan Britanije koji je otkrio slučaj nove varijante.

Calum Semple, profesor medicine izbijanja bolesti s Univerziteta u Liverpoolu, rekao je da će nova varijanta "nadjačati sve ostale vrste" jer ima evolucijsku prednost što se lakše širi. Soj - nazvan VUI-202012/01 - već je potvrđen u Danskoj, Gibraltaru, Nizozemskoj, Australiji i Italiji. Također je bilo neprovjerenih izvještaja o barem jednom slučaju u Belgiji.

Francuska i Južna Afrika također vjeruju da imaju slučajeve mutacije, ali oni nisu potvrđeni. Novi soj sada je prisutan u svim dijelovima Velike Britanije, osim u Sjevernoj Irskoj, ali ministrica Arlene Foster rekla je da je "vjerojatno" da virus i tamo već također kruži.

Dva prva uzorka mutiranog virusa prikupljena su 20. septembra u Kentu i još jedan sljedeći dan u Londonu.

Od sredine decembra bilo je više od 1.000 slučajeva u gotovo 60 različitih lokalnih vlasti širom Engleske. Uglavnom su otkriveni na jugoistoku Engleske, u Kentu i Londonu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije