Dr. Drljević odgovorio: Ima li u BiH razloga za brigu zbog mutiranog koronavirusa

3
M. R. S.
Dr. Drljević odgovorio: Ima li u BiH razloga za brigu zbog mutiranog koronavirusa
Foto: Fena / Ednan Drljević

Mutirani virus, odnosno nova varijanta koronavirusa, pojavio se prije nekoliko dana u Engleskoj.

Britanski premijer Boris Johnson je najavio nove restriktivne mjere u toj zemlji i saopćio da je u Engleskoj zabilježena mutirana vrsta koronavirusa koja je potencijalno smrtonosnija i do 70 posto se brže prenosi od prethodne vrste koronavirusa.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je da je u kontaktu s britanskim vlastima i pomno prati slučaj pojave mutiranog oblika koronavirusa koji se znatno brže širi u nekim dijelovima Velike Britanije.

Ima li razloga za brigu u BiH zbog ovog novog mutiranog virusa, pitali smo više infektologa i epidemiologa.

Na ovo pitanje nam je odgovorio infektolog dr. Ednan Drljević iz Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Sarajevo.

"Nema razloga za brigu. Vakcina djeluje i protiv mutiranog virusa. Ni protiv ovog koronavirusa nismo našli sto posto lijek, ali vakcina djeluje. Ona je izvrstan lijek, djeluje i protiv tog novog soja. To je dobra vijest", rekao je dr. Drljević. 

Istakao je da su zemlje počele s vakcinacijama, a susjedne počinju uskoro. Čeka se kada će se ovo desiti i u Bosni i Hercegovini.

Inače, veći broj država odlučio je obustaviti letove u i iz Velike Britanije upravo zbog ove nove varijante koronavirusa.

"Ako se vakcinišemo, neka slobodno i 'dođe' taj mutirani soj u BiH, neće biti razloga za brigu. Dakle, kada se vakciniše 70 posto ljudi, ne treba se zaista bojati", dodao je dr. Drljević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije