Još dvije zemlje obustavljaju letove iz V. Britanije, Johnson sazvao hitan sastanak

0
Radiosarajevo.ba
Još dvije zemlje obustavljaju letove iz V. Britanije, Johnson sazvao hitan sastanak
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Argentina i Čile najavile su da će obustaviti letove za i iz Velike Britanije zbog širenja novog soja koronavirusa.

Britanski premijer Boris Johnson objavio je u subotu da je novi soj uticao na porast broja zaraženih zbog čega je vlada postrožila mjere ograničenja za London i susjedna područja.

Argentinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova izvijestilo je da se posljednji let prije obustave iz Velike Britanije planira za Buenos Aires u ponedjeljak ujutro.

Putnici i posada s tog leta morat će u sedmodnevnu karantenu.

Čileanske vlasti najavile su da će mjera stupiti na snagu u utorak u ponoć i trajat će 14 dana. Ulazak u zemlju bit će zabranjen strancima bez boravišta koji su zadnjih 14 dana bili u Velikoj Britaniji.

Britanski premijer Boris Johnson sazvao je za ponedjeljak sastanak vladina ureda za vanredna stanja na kojem će se raspravljati o međunarodnom prometu, posebno teretnom u i iz Velike Britanije, rekla je u nedjelju vladina glasnogovornica.

Ranije u nedjelju nekoliko evropskih zemalja zatvorilo je vrata za putnike iz Britanije nakon što je ta zemlja pooštrila mjere u Londonu i na jugu Engleske kako bi suzbila širenje novog soja koronavirusa, piše Hina.

Glasnogovornica je rekla da će premijer predsjedati hitnim sastankom na kojem će se razgovarati o međunarodnim putovanjima.

Britanski ministar prometa Grant Shapps istovremeno je pozvao sunarodnjake, posebno prevoznike, da ne putuju u luke u Kentu na jugu Engleske, upozorivši na Twitteru da se očekuju značajni poremećaji u tom području.

Zemljama koje su prekinule prometne veze s Velikom Britanijom zbog novog soja koronavirusa koji se brzo širi tom zemljom priključile su se u nedjelju Hrvatska i Kanada.

Slične su mjere ranije u nedjelju uvele Francuska, Irska, Njemačka, Austrija, Bugarska, Nizozemska i Italija.

Zabranu bi mogla uvesti cijela Evropska unija jer traju konzultacije o zajedničkom odgovoru na pomorske, željezničke i cestovne veze s Britanijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije