Iz WHO upozorili: Raste broj zemalja u kojima se pojavio zarazniji soj koronavirusa

3
Radiosarajevo.ba
Iz WHO upozorili: Raste broj zemalja u kojima se pojavio zarazniji soj koronavirusa
Foto: EPA-EFE / Francuska

Novi zarazniji soj koronavirusa već je otkriven u osam evropskih zemalja, objavio je u petak navečer regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropu Hans Kluge.

"U osam evropskih zemalja Svjetska zdravstvena organizacija dosad je identificirala novu varijantu COVID-19 nazvanu VOC-202012/01", napisao je Kluge na Twitteru.

Prema njegovim riječima novi soj virusa širi se i među mlađom populacijom, za razliku od prethodnih varijanti.

Kluge je pozvao na oprez dok se provode istraživanja o novom soju, kao i na jačanje postojećih zaštitnih mjera kao što su fizička distanca i nošenje maski.

Novi soj otkriven je u Velikoj Britaniji 14. decembra, a nakon toga evidentiran je i kod pojedinaca u Australiji, na Islandu, u Italiji i u Nizozemskoj, a bilo je i nekoliko slučajeva u Danskoj.

U petak je potvrđen i prvi slučaj zaraze novim sojem u Francuskoj, objavilo je tamošnje Ministarstvo zdravstva, prenosi Reuters.

Riječ je o Francuzu koji je 19. decembra stigao iz Londona i testirao se na novu varijantu koronavirusa. Ministarstvo je saopćilo da je prvi slučaj zabilježen u gradu Toursu, da je oboljeli u samoizolaciji i osjeća se dobro, piše Hina.

WHO je u utorak ponovio da još nema dovoljno informacija može li novi soj uticati na učinkovitost cjepiva, a ispitivanja su u toku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije