Naučnici: Šta dosad znamo o južnoafričkoj varijanti COVID-a

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici: Šta dosad znamo o južnoafričkoj varijanti COVID-a
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Južnoafrička varijanta COVID-19, čija su dva slučaja sada otkrivena u Velikoj Britaniji, vjerojatno će biti prenosivija, možda će teže pogoditi mlade ljude i možda će biti malo otpornija na vakcine, vjeruju naučnice iz Južne Afrike, a javlja Guardian.

Vrijedi istaći da su i dalje u toku istraživanja ove mutacije koronavirusa SARS-CoV-2, koja, bar zasad, ne izaziva ozbiljnije simptome ili zahtijeva drugačiji tretman.

Također postoje neki strahovi da bi brojnije pojedinačne mutacije južnoafričke varijante mogle omogućiti da se "ponovo zaraze" osobe koje su već uhvatile virus i oporavile se.

Naučnici u Južnoj Africi još uvijek rade "mirno i metodično" kako bi u potpunosti razumjeli novu varijantu, poznatu kao 501Y.V2. Podaci o južnoafričkoj varijanti, koja je zahvatila cijeli dio ove zemlje, naučnici su već poredili s britanskom varijantom virusa, otkrivenom prošle sedmice.

„Spajajući naše podatke s onima u Velikoj Britaniji, ova [južnoafrička] varijanta malo je učinkovitija u širenju od osobe do osobe, a to nije dobro. Znači da moramo biti malo bolji u zaustavljanju”, rekao je dr. Richard Lessells, jedan od stručnjaka koji vode istraživanje nove varijante u Južnoj Africi.

Što znamo o dvije nove inačice COVID-a?

„Naša varijanta izaziva malo više zabrinutosti za vakcinu [od britanske verzije] ... Druga briga je reinfekcija. Trenutno radimo pažljiv, metodičan posao u laboratoriju kako bismo odgovorili na sva pitanja koja imamo i za to treba vremena."

Mutacije otkrivene u južnoafričkoj varijanti mogu omogućiti virusu da se bolje veže i uđe u stanice od prethodnih varijanti, potencijalno olakšavajući prijenos, kažu naučnici.

Nova varijanta otkrivena je rutinskim nadzorom mreže laboratorija širom Južne Afrike, a pronađena je u gotovo 200 uzoraka prikupljenih iz više od 50 različitih zdravstvenih ustanova. Izvorno ograničena na obalna područja, ova varijanta se sada širi i u unutrašnjosti.

Nova varijanta ima višestruke promjene u šiljku proteina, dijelu virusa koji se veže na stanice unutar ljudskog tijela i koji je ujedno glavna meta za mnoga antitijela koja nastaju tokom infekcije ili nakon vakcinacije. Naučnici su izolirali jednu određenu mutaciju - N501Y, zajedničku novoj britanskoj varijanti i onoj iz Južne Afrike - za koju smatraju da je važna za njezinu sposobnost brzog širenja.

"U ovoj fazi nema jasnih dokaza da je nova varijanta povezana s težim bolestima ili lošijim ishodima, ali kliničari provode više studija kako bi utvrdili mijenja li nova varijanta tok bolesti", rekli su naučnici lokalnim medijima. "Pacijenti će se vjerojatno pojaviti sa istim spektrom simptoma kao i prije."

Epidemiolozi ističu da bi stopa smrtnosti mogla porasti ako se nova varijanta proširi brzinom koja preplavljuje zdravstvene sisteme.

Južna Afrika zabilježila je 940.000 slučajeva infekcije COVID-19, te gotovo 25.000 smrtnih slučajeva, prema službenim statistikama. 

Najmanje pet zemalja, uključujući Njemačku, izreklo je zabranu putovanja iz Južne Afrike nakon otkrivanja nove varijante.

Misterija s mladima

Nakon što je prvi val u Južnoj Africi dosegao vrhunac u julu i augustu, ukupan dnevni broj novih slučajeva dramatično je opao. Međutim, broj novih infekcija počeo je naglo rasti početkom decembra, dostigavši 11.000 početkom ove sedmice.

Mnogi su slučajevi među mladima, u dobi od 15 do 25 godina, ali nije jasno je li to posljedica nove varijante ili ponašanja. Niz masovnih zabava koje slave kraj južnoafričke školske godine optužene su za ubrzavanje širenja zaraza. Drugi val bio je predviđen u Južnoj Africi, ali ne za još dva do šest mjeseci.

"Još je vrlo rano, ali u ovoj fazi preliminarni podaci sugeriraju da se virus koji dominira u drugom valu širi brže od prvog vala", rekao je prof. Salim Abdool Karim, predsjednik vladinog savjetodavnog odbora ministara.

Južna Afrika u novom valu mogla bi vidjeti "mnogo više slučajeva" nego što je to doživjela ranije ove godine, rekao je Abdool Karim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije