Otkriven još jedan soj koronavirusa, naučnici jako zabrinuti

0
Radiosarajevo.ba
Otkriven još jedan soj koronavirusa, naučnici jako zabrinuti
Foto: dw.com / Ilustracija

Velika Britanija otkrila je još jedan novi soj koronavirusa, izjavio je u srijedu ministar zdravstva Matt Hancock, a novi soj potvrdio je i Izrael u nekoliko putnika doputovalih iz Britanije.

"Detektirali smo dva slučaja novog soja ovdje u Britaniji, izjavio je Hancook novinarima", a prenosi zimo.dnevnik.hr.

Dodao je da se u oba slučaja radi o kontaktima ljudi koji su u proteklih nekoliko sedmica doputovali iz Južne Afrike.

"Ovaj novi soj nas jako brine jer se lakše prenosi i čini se da je mutirao u odnosu na (prvi) novi soj koji je ranije otkriven", rekao je ministar.

Prvi soj bio 70 posto zarazniji

Premijer Boris Johnson i njegovi savjetnici izvijestili su u subotu o novom soju koronavirusa koji bi mogao biti do 70 posto zarazniji i brzo se širi Britanijom iako se ne smatra smrtonosnijim ili opasnijim za razvoj težeg oblika bolesti.

Natpisi o mutiranom soju iz Engleske potaknuli su predbožićna zatvaranja i natjerali desetke zemalja da zatvore svoje granice s Britanijom ove sedmice.

Italija je nacija s najviše umrlih

Italija, nacija s najviše umrlih u Europi, u nedjelju je identificirala pacijenta zaraženog novim sojem koronavirusom, kao i Danska i Francuska.

Europske zemlje razmatraju provjeru putnika na letovima iz Ujedinjenog Kraljevstva i uvođenje obavezne karantene za putnike pri dolasku.

U Izraelu četiri slučaja novog soja

"Izrael je otkrio četiri slučaja nove, visoko zarazne varijante koronavirusa koji se pojavio prijašnjih dana u Velikoj Britaniji", objavilo je u srijedu izraelsko ministarstvo zdravlja.

"U tri slučaja riječ je o povratnicima iz Engleske i oni su izolirani", navodi ministarstvo. 

Izrael je u subotu počeo kampanju cijepljenja i već ga je primilo 70.000 od 9 miliona Izrealaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije