Novi soj korone preko 50 posto zarazniji i lakše se prenosi

0
Radiosarajevo.ba
Novi soj korone preko 50 posto zarazniji i lakše se prenosi
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Studija sprovedena na Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu otkrila je da je novi soj koronavirusa otkrivenog u Velikoj Britaniji za 56 posto zarazniji i lakše prenosiv, što je manje od broja kojeg je predviđala vlada ove zemlje.

Kako su naveli naučnici, i taj broj je još uvijek dovoljan da se dramatično pogorša rast zaraze koronavirusom. Međutim, naglasili su da je ovaj broj manji od 70 posto za koliko je premijer Velike Britanije Boris Johnson rekao da je zarazan novi soj što je uzrokovalo potpunu blokadu države i otkazivanje letova. 

Naglasili su i to da prenosivost novog soja nije toliko visoka, ali su istakli da će mutacija vjerovatno uzrokovati mnogo više hospitalizacija i smrtnih slučajeva sljedeće godine nego što je bilo ove.

Istaknuto je to da istraživači i dalje nemaju dokaze koji ukazuju na to da je ovaj soj opasniji, smrtonosniji ili otporniji na vakcine protiv koronavirusa. 

Naučnici koji stoje iza studije su kazali da ograničenje i mjere koje su provođene u Velikoj Britaniji vjerovatno neće usporiti širenje virusa dovoljno da se ispune vladini ciljevi.

Smatra se i da je novi soj u najvećoj mjeri odgovoran za porast slučajeva zaraze i smrti u Velikoj Britaniji ove sedmice. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije