Povećana stopa smrtnosti: Francuska zabranila "Trumpov lijek" za Covid-19

Fena
Povećana stopa smrtnosti: Francuska zabranila "Trumpov lijek" za Covid-19

Francuska vlada u srijedu je ukinula dekret kojim se dopušta bolničkim ljekarima da propisuju hidroksiklorokina kao lijek za pacijente koji imaju teške forme COVID-19, bolesti koju izaziva novi koronavirus.

Objava je uslijedila dva dana nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila da planira velika testiranja tog antimalarijskog lijeka zbog sigurnosnih briga, prenosi Reuters.

Britanski medicinski žurnal "The Lancet" navodi da je među pacijentima koji se liječe hidroksiklorokinom povećana stopa smrtnosti i nepravilan rad srca, uz druge negativne rezultate lijeka kao načina tretmana COVID-19.

Američki predsjednik Donald Trump i drugi insistirali su na hidroksiklorokinu u posljednjim mjesecima kao mogućem lijeku za koronavirus.

Francuska je odlučila krajem marta da dopusti korištenje hidroksiklorokina u specifičnim situacijama i isključivo u bolnicama.

Nikakva vakcina ili lijek nisu odobreni za liječenje COVID-19, koji je odnio više od 350.000 ljudskih života širom svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije