Twitter korisnicima: Provjerite tvrdnje Donalda Trumpa, ove nisu istinite

Hina
Twitter korisnicima: Provjerite tvrdnje Donalda Trumpa, ove nisu istinite
Foto: EPA-EFE / Donald Trump

Twitter je u utorak prvi put pozvao korisnike da provjere podatke u tvitovima koje objavljuje američki predsjednik Donald Trump, upozorivši da su se njegove tvrdnje vezane uz dopisno glasovanje pokazale neistinitima.

Američki predsjednik odmah je u tvitu odgovorio Twitteru ustvrdivši da se ta tvrtka miješa u američke predsjedničke izbore. "Twitter u potpunosti guši SLOBODU GOVORA, i ja, kao predsjednik, neću to dopustiti!", napisao je Trump.

Plavim uskličnikom upozorava se korisnike da "provjere činjenice o dopisnom glasovanju" te ih se usmjerava na stranicu s novinskim člancima i informacijama koje je o Trumpovim tvrdnjama saznao Twitterov tim za provjeravanje činjenica.

"Trump iznosi neutemeljenu tvrdnju da će dopisno glasovanje dovesti do izbornih zlouporaba", jedan je od naslova na vrhu stranice.

Trump, koji ima 80 miliona pratitelja na Twitteru, u svojim je tvitovima ranije tokom  dana ustvrdio da bi dopisno glasovanje bilo "u značajnoj mjeri nepošteno" te da bi rezultiralo "namještenim izborima". S tim u vezi poimence je prozvao guvernera Kalifornije, iako ta savezna američka država nije jedina koja se služi dopisnim glasovanjem.

Twitter je potvrdio kako je to prvi puta da je primijenjeno pravilo posebnog obilježavanja na tvitu predsjednika SAD-a od kad je ranije ovaj mjesec uvedena nova politika tvrtke vezana uz objavljivanje "obmanjujućih informacija".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije