Posljedica Trumpove uredbe: Pale i prve zabrane putovanja za SAD

Hina
Posljedica Trumpove uredbe: Pale i prve zabrane putovanja za SAD
Donald Trump je jučer uveo četveromjesečnu zabranu prihvata izbjeglica u SAD i privremeno zabranio ulazak u zemlju državljanima Sirije i još šest muslimanskih zemalja.

Putnicima iz Iraka, njih petero, i jednom iz Jemena zabranjen je danas da se urkcaju u avion EgyptAira koji je iz Kaira letio u New York, nakon što je američki predsjednik Donald Trump zabranio ulazak u zemlju državljanima sedam zemalja s muslimanskom većinom, rekli su izvori u kairskoj zračnoj luci.

Trump je jučer uveo četveromjesečnu zabranu prihvata izbjeglica u SAD i privremeno zabranio ulazak u zemlju državljanima Sirije i još šest muslimanskih zemalja, rekavši da će ta mjera pomoći u zaštiti Amerikanaca od terorističkih napada.

Ovim putnicima, koji su trebali sletjeti u međunarodnu zračnu luku John F. Kennedy u New Yorku, zabranjeno je ukrcavanje u avion EgyptAira na letu 985 iz kairske zračne luke iako su imali valjane useljeničke vize, dodaju izvori.

Qatar Airways je danas upozorio putnike koji iz sedam muslimanskih zemalja, kojima je Trump zabranio ulazak u zemlju, putuju u SAD da moraju imati dozvolu trajnog boravka ili diplomatsku vizu.

"Državljani Sudana, Libije, Somalije, Sirije, Irana, Iraka i Jemena mogu putovati u SAD samo ako posjeduju dozvolu trajnog boravka (zelenu kartu).", piše u saopćenju na stranici te aviokompanije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije