Otkriveno o čemu će Trump i Putin razgovarati: Spremaju li se promjene u svijetu

Fena/Tanjug
Otkriveno o čemu će Trump i Putin razgovarati: Spremaju li se promjene u svijetu
Foto: Arhiv / Ilustracija
Kako je najavljeno, nakon što je u prvoj sedmici konsolidovao redove unutar svoje administracije, novi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump uskoro će održati telefonske razgovore sa čelnicima Rusije, Njemačke i Francuske.

Ovo je danas na Twitteru objavio glasnogovornik Bijele kuće, a informaciju su uskoro potvrdili i iz Kremlja, kao i anonimni izvori izvori iz Berlina. Ipak, takvo nešto nije željela komentirati glasnogovornica njemačke čelnice.

Brojni mediji uskoro su počeli spekulirati o čemu bi to čelnici dviju najjačih svjetskih sila mogli razgovarati, a posebice nakon što je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov saopćio kako će razgovor telefonom biti upriličen sutra u večernjim satima, prema moskovskom vremenu

Iz Kremlja su istakli kako Putin namjerava Trumpu čestitati stupanje na dužnost američkog predsjednika, a zatim će razmijeniti stavove o trenutnom stanju bilateralnih odnosa, prenosi Tanjug.

Upitan da li će biti riječi i o Ukrajini, Peskov je odgovorio da je malo vjerovatno da će oni razgovarati o velikom broju tema s obzirom na to da je u pitanju njihov prvi kontakt od inauguracije Trampa

"Vidjećemo, budimo strpljivi", kazao je Peskov, ne želeći da predviđa da li će Putin i Trump iskoristiti razgovor da bi se dogovorili kada će i lično da se sastanu.

Peskov se dotakao i medijskih navoda da se Trump priprema da ukine ili ublaži sankcije uvedene Rusiji zbog Ukrajine.

"Koliko mi je poznato, ta informacija je potekla od anonimnog izvora, pa je teško reći da li je tačna", kazao je Peskov, navodi Tass.

Visoka savjetnica u Bijeloj kući Kellyanne Conway izjavila je da će predsjednik SAD Donald Trump i ruski predsjednik Vladimir Putin tokom sutrašnjeg telefonskog razgovora vjerovatno pričati o širokom opsegu tema, uključujući i američke sankcije protiv Moskve i zajedničke napore u borbi protiv terorizma.

"Pretpostavljam da će oni razgovarati, u interesu svojih zemalja, o tome kako se udružiti i raditi zajedno na pitanjima oko kojih mogu pronaći zajedničke osnove i o tome gdje bi ove dve nacije možda mogle da poraze radikalni islamistički terorizam", odgovorila je Trampova savjetnica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije