Mihail Gorbačov: Čini se da se svijet priprema za novi rat

Radiosarajevo.ba
Mihail Gorbačov: Čini se da se svijet priprema za novi rat
EPA / Mihail Gorbačov
Mihail Gorbačov, posljednji predsjednik SSSR-a, u kolumni za magazin Time istaknuo je kako je svijet pretrpan problemima, a svjetske vođe zbunjene.

No, on smatra da je trenutno najveći problem čovječanstva militarizacija politike i utrka za novim oružjem: "Zaustaviti ovu rušilačku trku mora biti glavni prioritet jer je trenutna situacija izrazito opasna."

"Sve više trupa, tenkova i naoružanog osoblja stiže u Evropu. Snage i oružja NATO-a i Rusije nisu nikad bili bliže jedni drugima. Državni budžeti se bore da finansiraju osnovne ljudske potrebe, ali zato sve više novca odlazi vojskama", piše on i dodaje kako su vojne doktrine svjetskih lidera sve opasnije, pridružuju im se i komentatori i slavne ličnosti i čini se da se svijet već priprema za novi rat.

Podsjetio je na političke napore, uložene '80-ih, da se spriječi nuklearni rat te na ženevski samit, 1985. godine, na kojem su ruski i američki lideri zajedno poručili: "Nuklearni rat se ne može dobiti i samim tim se ne smije voditi."

"Danas, nažalost, nuklearna prijetnja opet je stvarna. Odnosi velikih sila, već nekoliko godina, postaju sve gori, a oni koji podržavaju masovno naoružavanje i vojnu industriju zadovoljno trljaju ruke. Moramo ovo zaustaviti. Moramo nastaviti politički dijalog čiji su cilj zajedničke odluke i zajedničko djelovanje.

Većina poručuje kako se međunarodno politički dijalog mora fokusirati na borbu protiv terorizma. I to je važan, hitan zadatak. Ali, nije dovoljan. Fokus mora biti na sprečavanju rata, na zaustavljanju vojne utrke, na smanjenju količine oružja. Ne samo kada je riječ o nuklearnom naoružanju, već i na raketnoj odbrani i strateškoj stabilnosti", napisao je Gorbačov.

U modernom svijetu, svi ratovi moraju biti protuzakoniti, poručio je on, naglasivši kako niti jedan globalni problem ne može biti riješen ratom - ni siromaštvo, ni okoliš, ni migracija, ni rast populacije, ni manjak resursa.

Pozvao je članove Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da načine prvi korak, a Donalda Trumpa i Vladimira Putina, predsjednika dvaju nacija koje imaju 90 posto svjetskog nuklearnog naoružanja, da iniciraju i usvoje rezoluciju kojom se zabranjuje nuklearni rat.

"Predsjednik Franklin D. Roosevelt jednom je rekao kako je jedna od glavnih sloboda - sloboda od straha. Danas, teret straha i stres od toga nose milioni ljudi, a glavni razlog za to su militarizam, vojni konflikt, utrka za naoružanjem, i nuklearni Damoklov mač. Osloboditi svijet od ovog straha znači učiniti ih slobodnim, i brojne druge probleme bit će lakše riješiti. Vrijeme za odluku i djelovanje je sad", napisao je Gorbačov u kolumni za magazin Time.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije