Papa Franjo vatikansku palaču pretvorio u utočište za siromašne i beskućnike

Radiosarajevo.ba
Papa Franjo vatikansku palaču pretvorio u utočište za siromašne i beskućnike
Foto: Printscreen / Vatikanska gradska palača

Vatikansku palaču iz 19. vijeka, papa Franjo je pretvorio u sklonište za beskućnike.

Prekrasna građevina nazvana Palazzo Migliori nalazi se tik do čuvenog Trga svetog Petra i nalazi se pored Vatikana.

Prethodno je korištena kao utočište mladim samohranim majkama, a papa Franjo odlučio ju je otvoriti beskućnicima nakon što se žensko utočište preselilo na drugo mjesto.

Pod nazivom "Palata za siromašne", ovo utočište papa je blagoslovio u petak, neposredno uoči Svjetskog dana siromašnih.

Vatican News su izvijestile da je papa Franjo lično uputio svog almonera, kardinala Konrada Krajewskog, da palatu pretvori u mjesto u kojem beskućnici i siromašni iz Rima mogu „spavati, jesti i učiti“.

Papa Franjo - undefined

Foto: Unilad.co: Papa Franjo

Četverospratnicu Palazzo Migliori stekao je Vatikan 1930-ih godina i ona i dalje nosi ime rimske porodice koja ga je izgradila 1800-ih, piše Unilad.co.uk.

Kardinal Krajewski rekao je da će gornja dva sprata zgrade biti korištena za spavaonice u kojima oko 50 muškaraca i žena može spavati, dok će na donja dva sprata biti volonteri koji će naučiti ljude kako koristiti računar.

Također će biti prostora za čitanje, rekreaciju i psihološko savjetovanje.

Nakon dozvole iz Vatikana, građevinska firma koja je obnovila palaču angažirala je grupu beskućnika da pomognu i bili su toliko impresionirani njihovim radom da su ih zaposlili na puno radno vrijeme.

Ručak za siromašne - undefined

Foto: NBC News: Ručak za siromašne

Podsjetimo, papa je 2016. godine pozvao beskućnike u Vatikan na misu samo za njih, gdje je kritikovao svjetsko postupanje prema najsiromašnijim u društvu.

Prema pisanju MailOnline-a, tokom mise papa Franjo je, između ostalog, rekao:

"Zlobno je što smo se navikli na ovo odbacivanje. Trebali bismo se zabrinjavati kad nam je savjest 'pod anestezijom' i više ne vidimo brata ili sestru kako trpe pored nas ili ne primjećujemo ozbiljne probleme u svijetu.

To je izvor tragične suprotnosti našeg doba: kako napredak i nove mogućnosti rastu, što je dobra stvar, sve manje i manje ljudi može imati koristi od njih.

Nema mira u domovima prosperitetnih sve dok nedostaje pravde u domu svih".

Na videu možete pogledati i snimku s blagoslova palače u petak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije