Papa Franjo svojim potezom iznenadio cijeli svijet

Radiosarajevo.ba
Papa Franjo svojim potezom iznenadio cijeli svijet
Pixabay / Papa Franjo

Papa Franjo je donio odluku koja je mnoge iznenadila.

Na rukovodeću funkciju u Državnom sekretarijatu, jednom od najvažnijih odjela u Vatikanu, imenovao je ženu - Francescu di Giovanni, piše portal NPR.

Di Giovanni u Sekretarijatu radi 27 godina. Sada će biti imenovana na funkciju podsekretarke u odjelu za odnose sa drugim državama. Bit će odgovorna za odnose Vatikana s multilateralnim organizacijama, među kojima su i Ujedinjene nacije.

U vodstvu Rimokatoličke crkve skoro u potpunosti dominiraju muškarci. Ženama nije dozvoljeno da se zaređuju kao svećenici. Prošli mjesec, papa Franjo je izrazio želju da više žena bude uključeno u donošenje odluka.

Di Giovanni, koja je specijalizirana za pitanja migranata, izbjeglica i međunarodnog prava, tvrdi da je i sama iznenađena njegovom odlukom.

"Nikada nisam pomislila da će me Sveti otac imenovati na ovu funkciju", rekla je u intervjuu za Vatican News.

Sekretarijat se bavi djelovanjem zemlje i diplomatskim poslovima.

"Donio je odluku bez presedana koja je znak pažnje prema ženama... Ali, posao znači odgovornost i to je mnogo bitnije od pitanja spola", kazala je Di Giovanni.

Osim nje, na istaknute funkcije su postavljene Barbara Jatta i Cristiane Murray. Jatta je direktorica vatikanskih muzeja, dok je Murray zamjenica šefa ureda za novinare u Vatikanu.

Di Giovvani je podsjetila da je papa Franjo na novogodišnji dan govorio o važnosti mišljenja žena.

"Žene pružaju mir i trebale biti biti uključene u proces donošenja odluka. Kada žene daruju, svijet se čini ujedinjenijim i mirnijim. Svaki korak naprijed za žene je korak naprijed za čovječanstvo u cjelini", zaključio je papa.

Zbog imenovanja di Giovanni sretna je profesorica teologije na bostonskom koledžu Mary Ann Hinsdale.

"Nadam se da bi njegov postupak mogao značiti imenovanje nadarenih, sposobnih žena i na drugim funkcijama u Vatikanu", naglasila je za National Catholic Reporter, prenosi portal NPR.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije