Video / Papa Franjo prao noge zatvorenicima

18. 04. 2019. u 21:16:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 77

Papa Franjo je na Veliki četvrtak, tradicionalno uoči Uskrsa, oprao noge dvanaestorici zatvorenika u zatvoru blizu Rima.

Ritualom na Veliki četvrtak ponavlja se gesta Isusa za kojega se vjeruje da je prao noge apostolima tijekom Posljednje večere kako bi im pokazao da je spreman učiniti ponizno djelo.

“Isus je izvršio gestu pranja nogu, gestu sluge pa ću i ja to učiniti, oponašat ću Isusa”, rekao je papa Franjo u propovijedi na misi.

“Neka nam moja gesta pomogne da budemo uslužniji jedni drugima, više prijateljski i bratski nastrojeni”, dodao je.

Tada je 82-godišnji papa Franjo kleknuo ispred svakog od ukupno dvanaestorice zatvorenika, devetorice iz Italije, jednog iz Brazila, jednog iz Obale Bjelokosti i jednog iz Maroka.

Držeći srebrni vrč, zalio je vodom desno stopalo svakom zatvoreniku, obrisao ga bijelim ručnikom i poljubio prije rukovanja sa zatvorenikom.

Neki zatvorenici odlučili su poljubiti Papi ruku.

Ranijih godina Papa je posjetio i druge zatvore, uključujući jedan za okorjele kriminalce, kao i centar za osobe s invaliditetom te migrantski kamp.

Pranje nogu je jedan od nekoliko religijskih događaja uoči Uskrsa koji slavi Uskrsnuće Isusa Krista i smatra se najvažnijim kršćanskim blagdanom.

NEMA KOMENTARA