Šta od pape Franje želi progonitelj njegovog čestitog biskupa Komarice?

Radiosarajevo.ba
Šta od pape Franje želi progonitelj njegovog čestitog biskupa Komarice?
Foto: AA/ Fena/ RTRS / Franjo Komarica, papa Franjo, Milorad Dodik

Iduće sedmice, nekako odmah iz najvećeg kršćanskog praznika, Uskrsa, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kako je planirano, trebao bi putovati u Vatikan, gdje će imati susrete sa papom Franjom.

Piše: Faruk Vele

Prema najavi ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka, nominalnog šefa bosanskohercegovačke države, Sveti Otac bi trebao primiti u audijenciju 26. aprila.

Crkveni ljudi

S tim uvezi, Dodik je ove sedmice prvi put od dolaska na novu dužnost, posjetio nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića.

U pratnji Dodika bio je njegov "prvi tim": savjetnica za vanjsku politiku Nina Sajić i savjetnik za odnose sa medijima, Pero Simić, a u razgovoru su učestvovali i suradnici kardinala Puljića: vrhbosanski kanonik mons. Pavo Jurišić i kancelar preč. Mladen Kalfić.

Inače, sama posjeta je dogovorena diplomatskim kanalima uz posredovanje apostolske nuncijature, što je uobičajeni način komunikacije u međudržavnim odnosima. Nije, pak, uobičajeno da u to nije uključena mjesna Crkva. No, nema dileme da su u tome učestvovali "crkveni ljudi", oni bliski Draganu Čoviću i njegovom HDZ-u.

Nameće se pitanje šta Dodik želi s posjetom Vatikanu?

Čovjek koji je koliko jučer najbrutalnije vrijeđao čestitog biskupa Franju Komaricu, sada želi, i ne slučajno, graditi drugačije odnose sa Crkvom!? I tu, naravno, najmanje računa na odnose BiH i Svete Stolice.

Šta Milorad Dodik stvarno misli i o bosanskim katolicima, Hrvatima i Crkvi pokazao je u proljeće prošle godine kada je na najprizemniji način vrijeđao biskupa Komaricu.

Štaviše, tvrdio je i kao se "hrvatska politička elita gnuša" biskupovih istupa u kojima on podsjeća na ratne progone Hrvata-katolika s područja današnje RS i upozorava na zapreke koje se postavljaju povratku prognanih.

Dodik je u martu 2018. čak optužio banjolučkog biskupa da "izmišlja i podvaljuje" kada govori o stanju u kojemu se nalaze vjernici u njegovoj biskupiji, kojih je tamo sada tek oko 30 hiljada, dok ih je 1991. godine bilo više od 96 hiljada.

Dodik je Komarici nakon toga čak zaprijetio da više ne smije spominjati ni njega niti Republiku Srpsku, a u biskupovu obranu stao je samo bošnjački dopredsjednik RS Ramiz Salkić!

Dodikovi partneri iz HDZ-a BiH, isti oni koji su mu preporučili i vjerovatno dogovorili susret s papom Franjom tada su besramno šutjeli, vjerujući da će im Dodik, nakon što je politika čiji je nastavljač katolike istjerala iz RS, pokloniti hrvatski entitet i oživljenu tzv. Herce-Bosnu.

"Bez obzira što je (biskup) čovjek Crkve, pitam ga kako ga nije sramota da to iznosi i nanosi šteti svima ovdje", kazao je Dodik za TV 1 brutalno zaoštravajući ovaj sukob.

No, mada postoji nada, malo je šansi da se Dodik danas gnuša svojih riječi.

Imajući, očito, na umu opredjeljenje pape Franje da u cilju stvaranja boljeg svjetskog ozračja radi na polju ekumenizma, da je lani primio delegaciju Ruske pravoslavne crkve, patrijarha s Kube itd, te da je na stanovištu da je ekumenizam nepovratni put, Dodik, očito, želi ovaj susret (is)koristiti za afirmaciju svoje politike razgradnje BiH. Ali, i da dobije svojevrsni Papin blagoslov za takvu politiku, te savez kojeg on, ali i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, grade sa čelnim čovjekom hrvatske politike u BiH – Draganom Čovićem.

Gdje je u svemu tome ruski faktor i interesi Vladimira Putina na Balkanu, možda bi više mogli govoriti Dodik i Čović.

Tajnik Biskpske konferencije BiH monsrinjor Ivo Tomašević podsjetio je kako se papa Franjo učestalo sastaje s osobama različitih profila i uvjerenja, a sve s ciljem da pokuša doprinijeti boljitku i pozitivnim promjenama. 

"Tko poznaje ovog papu zna da on svojim djelima i susretima pokušava potaknuti stvar nabolje", poručio je Tomašević, istaknuvši kako je riječ o istom onom odnosu prema BiH kakvoga su imali i Ivan Pavao II i Benedikt XVI.

"To se neće promijeniti, a mi se molimo da ovakvi susreti donesu plodove", rekao je Tomašević za Hinu.

Neprijatelj mira

Potpuno je u duhu kršćanskog učenja i životnog poslanja pape Franje da svijet nastoji učiniti boljim mjestom za život. No, osim deklarativnog stava, da li Dodik pokazuje imalo volje za korekcijama svoje politike u pravcu mira?

Ne! Naprotiv! Pored sporadičnih bljeskova, on je najiskreniji kada govori o BiH kao nemogućoj državi, kada crta nove granice, ismijava žrtve, negira genocid i prijeti, crta mete na leđima Bošnjaka i Hrvata preostalih u bh. entitetu RS. I sve to duboko svjestan kamo ta nesretna politika vodi.

Štaviše, posljednje zakonske izmjene u kojima na mala vrata organizira vojsku, ukazuje da imamo posla sa iznimno opasnim čovjekom, drskim manipulatorom i političarom koji najmanje od svega mir i dobro u koje istinski vjeruje papa Franjo.

Na koncu, kako reče i monsinjor Tomašević, o svemu ovome je upoznat i papa Franjom, pa laktaški vožd teško može tek naivno računati da će danas izmanipulirati jednu od najmarkantnijih ličnosti svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije