Otkriće u Francuskoj: Koronavirus se tamo ipak pojavio u decembru?!

Radiosarajevo.ba
Otkriće u Francuskoj: Koronavirus se tamo ipak pojavio u decembru?!
Foto: EPA-EFE / Pariz, maj 2020.

Pacijent kojem je dijagnosticirana upala pluća u Parizu, 27. decembra, zapravo je imao koronavirus, saopćio je njegov ljekar dr. Yves Cohen.

Kako javlja BBC, dr. Cohen je saopćio da je uzorak pacijenta koji je tada uzet retestiran na koronavirus te se ispostavilo da je muškarac imao COVID-19

Pacijent je bio čovjek u pedesetim godinama koji se potpuno oporavio; nema ideje gdje se zarazio jer nije putovao u područja u kojima su tada bili zabilježeni slučajevi koronavirusa. 

Ova vijest šokirala je francusku zajednicu, jer znači da je virus u ovu zemlju stigao mjesec dana prije nego što su svi mislili. Naime, prvi slučajevi, kako se mislilo dosad, u Francuskoj su zabilježeni 24. januara. 

Od ta tri, dvoje je bilo u Wuhanu, kineskom gradu u kojem je počela epidemija, a treći slučaj bio je njihov blizak član obitelji. 

Kako je novi slučaj otkriven?

Dr. Cohen, čelnik urgentne medicine pri bolnicama Avicenne i Jean-Verdier kod Pariza, kazao je za francuski BFMTV da je nedavno pregledao sve slučajeve pacijenata koji su u njegovu ordinaciju došli sa simptomima gripe u decembru i januaru

Uzeo je tada uzorke 14 pacijenata: "Retestirali smo nazalne uzorke koje smo uzeli tada zbog drugih dijagnoza i tragali smo za tragovima koronavirusa. Od 14 uzoraka, jedan je bio pozitivan. Testirali smo taj uzorak još dva puta da budemo sigurni da nije bila nek agreška. Oba puta test je bio pozitivan na koronavirus..."

Dr. Cohen kaže da je odmah upozorio Nacionalnu zdravstvenu agenciju (ARS) te je uputio urgenciju drugim virolozima da retestiraju uzorke u svojim bolnicama

Njegov izvještaj bit će objavljen krajem sedmice u International Journal of Antimicrobial Agents.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije