Francuski ljekari planiraju testirati nikotinske flastere na oboljelim od COVID-a

Radiosarajevo.ba
Francuski ljekari planiraju testirati nikotinske flastere na oboljelim od COVID-a
Foto: EPA-EFE / Bolnica u kojoj počinje istraživanje

Francuski istraživači planiraju testirati nikotinske flastere na pacijentima oboljelim od infekcije COVID-19, ali i na medicinskim radnicima koji su na prvoj liniji borbe protiv pandemiji, a sve nakon što je studija sugerirala da su pušači pod manjim rizikom da se zaraze novim koronavirusom...

Kako piše Guardian, studija u pariškoj bolnici sugerira da supstanca u duhanu - moguće nikotin - sprječava pacijente koji puše da obole od COVID-a. Klinička testiranja nikotinskih flastera čekaju odobrenje vlasti Francuske. 

Istraživači su upozorili kako ne podstiču populaciju da počne pušiti, jer to sa sobom nosi brojne zdravstvene rizike od kojih umre 50 posto onih koji puše. 

I dok nikotin možda štiti od virusa, pušači koji se jesu zarazili često su razvili ozbiljnije simptome zbog otrovnog efekta koji dim cigare ima na pluća, napominju oni, napominje Guardian. 

Tim u bolnici Pitié-Salpêtrière ispitao je 480 pacijenata koji su bili pozitivni na koronavirus; 350 je bilo u bolnici dok je ostatak, s blažim simptomima, bio kući. Od onih koji su bili u bolnici, a imali su prosjek od 65 godina, samo 4.4 posto su bili pušači. Od onih koji su bili kući, s prosjekom godina od 44, samo njih 5.3 posto su bili pušači. 

Inače, u Francuskoj puši oko 40 posto populacije koja ima od 44 do 53 godina i od 8.8 posto do 11.3 posto onih koji imaju od 65 do 75 godina. 

Slavni francuski neurobiolog Jean-Pierre Changeux, koji je revidirao studiju, sugerirao je da nikotin možda zaustavlja virus da dođe do ćelija u tijelu, te tako sprječava njegovo širenje. Nikotin takođe možda smanjuje preveliku reakciju imunog sistema koja se vidi kod nekih najtežih slučajeva COVID infekcije. 

Otkrića će biti, ili neće biti potvrđena u kliničkoj studiji u kojoj će zdravstveni radnici, pacijenti oboljeli od COVID-a koji su u bolnici i oni koji su na intenzivnoj njezi dobiti nikotinske flastere. 

Rezultati potvrđuju kinesku studiju koja je objavljena krajem marta u New England Journal of Medicine i koja je sugerirala da su 12.6 posto od 1000 zaraženih bili pušači - broj pušača u Kini je 28 posto ukupne populacije. U Francuskoj, brojke iz pariških bolnica pokazuju da je od 11 hiljada pacijenata koji su u bolnicu došli s COVID-om, njih 8.5 posto bili pušači. U Francuskoj, inače, puši oko 25.4 posto populacije. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije