CNN javlja: COVID može uzrokovati moždane udare kod mlađih osoba

Radiosarajevo.ba
CNN javlja: COVID može uzrokovati moždane udare kod mlađih osoba
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Novi soj koronavirusa (SARS-CoV-2) uzrokuje iznenadne moždane udare kod pojedinih osoba u tridesetim i četrdesetim godinama koje nisu prethodno bili lošeg zdravstvenog stanja, objavio je danas CNN pozivajući se na izvještaj američkih ljekara. 

Liječnici tvrde da imaju sve više dokaza da ova infekcije uzrokuje i to da se krv neprirodno zgruša, a moždani udar posljedica je toga. 

Dr. Thomas Oxley, neurohirug pri njujorškom Mount Sinai zdravstvenom sistemu, je zajedno s kolegama dao detalje o pet pacijenata koje su imali. Svi su imali manje od 50 godina i imali su blage ili nikakve simptome COVID-a. 

"Virus uzrokuje povećano zgrušavanje u velikim arterijama što vodi do težih moždanih udara", kazao je Oxley za CNN.

"Naš izvještaj pokazuje povećane slučajeve iznenadnih moždanih udara kod mlađih pacijenata u posljednje dvije sedmice. Većina ovih pacijenata nije imala prethodnu medicinsku historiju i bili su kući s blagim (dvoje nije imalo nikakve) simptomima COVID-a", rekao je on. 

Kaže da su poslije dolaska u bolnicu svi testirani i svi su bili pozitivni na koronavirus.  Doktori navode da je rijetko da tako mlade osobe imaju moždane udare, pogotovo udare u velikim žilama u mozgu. 

"Poređenja radi, naša ustanova je u proteklih 12 mjeseci tretirala, u prosjeku, 0.73 pacijenta mlađa od 50 godina svake dvije sedmice od moždanog udara u velikim žilama", tim je napisao u pismu za New England Journal of Medicine. Ovo je, dakle, manje od dvoje ljudi mjesečno. 

Ugrušak u velikoj krvnoj žili uzrokuje veliku štetu ako se odmah ne ukloni. 

Najmanje jedan pacijent je preminuo, a ostali se oporavljaju ili na intenzivnim odjelima ili na odjelima gdje su pacijenti koji su ih imali. Samo je jedan pacijent otišao kući, ali će i tamo zahtijevati intenzivnu njegu, dodao je dr. Oxley. 

Dr. Oxley je upozorio sve koji imaju simptome infekcije COVID da pozovu hitne službe ako primijete simptome udara. Podsjetio je na američku skraćenicu za simptome moždanog udara: FAST.

F kao face/lice koje se uslijed moždanog udara iskrivi s jedne strane;
A kao arms/ruke jer osoba ne može ispružiti obje ruke;
S kao speech/govor, jer osoba ne može jasno govoriti i razumjeti ono što joj govorite;
T kao time/vrijeme

Kod nas se koristi i skraćenica GROM
G kao govor (otežan i nerazumljiv);
R kao ruke (jedna ruka je slaba i “pada”);
O kao oduzetost ( lice asimetrično, jedna stana “visi”)
M kao minute unutar kojih odmah morate nazvati Hitnu pomoć.

Najefikasniji tretman kod ove vrste udara jeste uklanjanje ugruška, ali ovo se mora učiniti, najbolje, do šest sati, a ponekad može i unutar 24 sata, poručio je dr. Oxley. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije