Otišla na plastičnu operaciju u Tursku: "Doktor je radio operaciju lokalnom anestezijom"

0
Radiosarajevo.ba
Otišla na plastičnu operaciju u Tursku: "Doktor je radio operaciju lokalnom anestezijom"
Foto: ITV / Sara Platt, intervju za ITV

Sara Platt (33) iz Južnog Walesa odlučila je otići na operaciju u Tursku koja joj je trebala promijenila život, ali nije ni slutila na koji će joj se tačno način život promijeniti.

Ona je 2021. odlučila otići na operaciju smanjenja trbuha, no to je završilo tako da joj je ostao višak kože, brojne rane i neugodan miris, a bol koju je osjećala bila je toliko jaka da je poželjela umrijeti.

Kako je otkrila za ITV, na kraju je i hospitalizirana zbog psihoze uzrokovane spoznajom opsega njezine unakaženosti, prenosi Jutarnji.hr.

Alain Delon imao bizarnu želju za sahranu

Alain Delon imao bizarnu želju za sahranu

Ta operacija u Velikoj Britaniji bila je preskupa (oko 66.000 KM) pa je zato odlučila otići turskom hirurgu, koji je na internetu imao brojne recenzije s pet zvjezdica - za koje Sara sada vjeruje da su lažne.

Tamo je uklanjanje kože, podizanje grudi i implantati koštalo ukupno 15.000 funti (oko 30000 KM). Nadala se da će oporavak uspjeti odraditi pod turskim suncem, no to se na kraju nije dogodilo jer je ostavljena "da trune u prljavoj hotelskoj sobi" zbog neuspješnog hirurškog zahvata. Sve je završilo s dodatnih devet operacija i trajnom unakaženošću.

Šta vide: Zašto se bebe i mala djeca vole igrati sa ogledalima?

Šta vide: Zašto se bebe i mala djeca vole igrati sa ogledalima?

"Moje tijelo je osakaćeno: imam dvije rupe u trbuhu, nemam grudi, imam grbu na leđima i stalno sam u bolovima. Ono što su mi napravili uništilo mi je život. Operacija u Velikoj Britaniji koštala bi me 33.000 funti (oko 66.000 KM) što je tada bilo iznad mojih mogućnosti. Pronašla sam kliniku u Turskoj gdje je sve to koštalo 15.000 funti (oko 30.000 KM). Nije bila najjeftinija opcija, ali klinika i hirurg imali su dobre recenzije, sve po pet zvjezdica, iako sam u međuvremenu shvatila da su sigurno bile lažne", pojadala se.

U februaru 2023. odletjela je u Tursku na operaciju, no čim se probudila nakon 13-satnog zahvata shvatila je da nešto nije u redu. Osjećala je užasne bolove i nije mogla disati jer joj je kirurg odrezao toliko kože da "nije mogla širiti pluća", kaže.

"Sjećam se kad sam bila pri svjesti da je moj tata bio uz mene i govorio mi: ‘Moraš disati, Sara, moraš disati.‘ Oko mene je bilo puno medicinskih sestara i pomislila sam: ‘Ubijte me. Reci im da me ubiju, tata, moraš im reći da me ubiju. Ne mogu disati, moraš im reći.‘ Bol je bila toliko jaka da sam mislila da ću umrijeti jer se nisam mogla nositi s tim", prisjeća se.

Budite oprezni: Evo šta može krzno kućnog ljubimca uraditi veš mašini

Budite oprezni: Evo šta može krzno kućnog ljubimca uraditi veš mašini

I dalje joj nije bilo dobro te je bila u bolovima i devet dana nakon operacije. Kada je zamolila supruga da joj pomogne skinuti zavoje u hotelskom toaletu, oboje su se užasnuli od prizora. Smeđa tekućina curila joj je iz tijela te je imala osjećaj kao da se raspada.

Nakon toga joj je kirurg napravio još jedan zahvat, a pritom je koristio samo lokalnu anesteziju, što znači da je bila budna dok se zahvat obavljao. "Koristio je neki gorući alat pa sam osjetila peckanje na trbuhu, kao da mi koža gori. Bilo je to toliko grozno iskustvo da će me zauvijek proganjati, uništilo mi je život", kaže Sara.

Kada je konačno dobila potvrdu da je sposobna letjeti avionom, vratila se u Južni Wales i odmah otišla na hitnu. Dežurni stručnjak s plastične hirurgije, profesor Iain Whitaker, njezin je slučaj opisao kao 'poražavajući'. Na kraju je zaradila ozbiljnu infekciju i imala je puno mrtvog tkiva.

Štetni efekti šparoga: Mogu biti jako opasne za ove ljude

Štetni efekti šparoga: Mogu biti jako opasne za ove ljude

Stručnjak iz Britanije upozorio ju je da je situacija toliko ozbiljna da bi je odgoda liječenja mogla dovesti do smrti.

"Također sam otkrila da sam dobila bakteriju zbog korištenja prljavih hirurških instrumenata", dodala je Sara, koja je provela više od osam sedmica u bolnici, podvrgnuta je devet operacija kojima se nastojala popraviti šteta da bi joj se, na kraju, spasio život.

No unatoč svim liječničkim naporima, ostala joj je rupa u trbuhu i kvržice ispod kože.

"Preživjela sam tako veliku traumu da imam beskrajne noćne more i PTSP. Učinila bih sve da mogu vratiti vrijeme unazad", priznaje Sara koja je ostala bez desne dojke i ograničena joj je pokretljivost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije