U Općoj bolnici ponovo urađena operacija metodom beskrvnog liječenja: Pacijent je Jehovin svjedok

6
Radiosarajevo.ba
U Općoj bolnici ponovo urađena operacija metodom beskrvnog liječenja: Pacijent je Jehovin svjedok
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Opća bolnica Prim. dr. Abdulah Nakaš'

Beskrvna medicina je područje medicine koje isključuje primjenu tuđe krvi, a temelji se na programima liječenja uz primjenu lijekova alternativnih transfuziji krvi i korištenju beskrvne operativne tehnike.

Ovakva operacija urađena je u sarajevskoj Općoj bolnici Prim. dr. Abdulah Nakaš, pacijentu Ferdi Žulju, koji je u ovu zdravstvenu ustanovu upućen iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Pacijent iz religioznih razloga kao pripadnik vjerske zajednice Jehovini svjedoci izbjegava tranfuziju krvi, te mu je operacija kuka urađena po principima beskrvnog liječenja. Operaciju je uradio hiruški, anesteziološki i ostali medicinski tim Opće bolnice na čelu s prof. dr. Ismetom Gavrankapetanovićem, a postignut je izvanredan rezultat i minimalno gubljenje krvi.

Mnogi se opraštaju od Sarajke Nadire Sahačić: "Još jedan femicid u našem gradu"

Mnogi se opraštaju od Sarajke Nadire Sahačić: "Još jedan femicid u našem gradu"

Kako se doznaje, pacijent je hospitaliziran u jako teškom stanju, ali se nakon operacije i liječenja odlično oporavlja. Jučer je sa hiruškog odjela prebačen na fizikalnu terapiju i za par dana bi trebao napustiti bolnicu. On se zahvalio cjelokupnom osoblju Opće bolnice za koje smatra da su na vrhunskom nivou, pogotovo što poštuju stav pacijenta za beskrvno liječenje i to čine s velikim uspjehom.

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice, ističe da je sretan što u Sarajevu možemo pacijentima ponuditi usluge kao bilo gdje u razvijenom svijetu.

"Dužnost nam je poštivati prava pacijenta dok istovremeno dajemo najkvalitetniju zdravstvenu uslugu", kaže prof. Gavrankapetanović, koji iza sebe ima desetine uspješno urađenih operacija ovom specifičnom i zahtjevnom metodom. Ističe da beskrvna medicina, pored ostalog, smanjuje mogućnost infekcije i imunoloških reakcija te štedi krv.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije