Omicron se širi europskim zemljama: Nemoguće je to zaustaviti. Isto čeka i ostale

3
Radiosarajevo.ba
Omicron se širi europskim zemljama: Nemoguće je to zaustaviti. Isto čeka i ostale
Foto: EPA-EFE / Danska (ilustracija)

Sjeverne europske zemlje bilježe sve više zaraženih omikronom te očekuju da će već do kraja sedmice taj soj postati dominantan i istisnuti deltu.

Velika Britanija u ponedjeljak je zabilježila prvu smrt pacijenta zaraženog omikronom. Broj novozaraženih premašio je ljetni vrhunac, ali i dalje je ispod rekordnih brojeva iz januara.

Ministar zdravstva te zemlje Sajid Javid rekao je u parlamentu da će omikron postati dominantna varijanta u sljedećih 48 sati.

Serija po kultnoj videoigri osvojila svijet, obnovljena je za drugu sezonu sedmicu nakon premijere

Serija po kultnoj videoigri osvojila svijet, obnovljena je za drugu sezonu sedmicu nakon premijere

Do kraja sedmice, omikron će postati dominantan i u Danskoj: Velika Britanija i Danska razlikuju se od ostalih zemalja po tome što obavljaju sofisticirane pretrage genetskog sekvenciranja, što im je omogućilo da otkriju omikron prije drugih zemalja.

Slučajevi u Danskoj su porasli, što je pridonijelo rekordnom dnevnom broju zaraženih koronavirusom, a neki statističari očekuju da će omikron predstavljati većinu slučajeva u toj skandinavskoj zemlji do utorka ili srijede.

"Danska je tu predvodnik. Bili smo jedna od prvih zemalja u kojoj se proširio, ali i druge zemlje u Europi doživjet će isto", prognozira Soren Riis Paludan, profesor biomedicine na Sveučilištu Aarhus, za Financial Times.

Neposredno prije Božića, omikron će predstavljati većinu svih slučajeva i u Norveškoj, računa norveška vlada, koja je objavila paket mjera za usporavanje širenja zaraze. I Danska i Norveška očekuju da će broj novozaraženih daleko premašiti prethodne vrhunce.

U Norveškoj su epidemiolozi upozorili da, ako se ne poduzmu protumjere, mogli bi imati i do 90.000 do 300.000 zaraženih dnevno.

Frode Forland, norveški epidemiolog, rekao je za Financial Times da očekuju oko 500 bolničkih prijema dnevno, gotovo dvostruko više nego u prethodnom valu. On očekuje eksponencijalni rast, piše Jutarnji list.

"Nemoguće je to zaustaviti. Norveška strategija je da pokušamo produžiti razdoblje do razbuktavanja zaraze", ističe Forlan.

Situacija je vrlo ozbiljna, potrebne su hitne mjere. Naprimjer, u noći s utorka na srijedu Norveška ulazi u četverotjednu prohibiciju: četiri tjedna će u toj zemlji biti zabranjen alkohol, a vlada je uključila i vojsku da pomogne organizirati masovno cijepljenje. I prošlo im je: Norvežani neće piti ni za Božić ni za Novu godinu, na četiri sedmice zatvoreni su kafići, restorani, pivnice...

"Ostaje nam za vidjeti koliko je stvarno virulentan, koliko dobro izbjegava imunitet stečen preboljenjem i cjepivom i izaziva li zbilja blaže kliničke slike". kaže dr. Venus i ponavlja da je booster doza prioritet kod ovog soja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije