Otkrivena nova verzija Omicrona: Naučnici strahuju da će ovu biti teže pratiti

1
Radiosarajevo.ba
Otkrivena nova verzija Omicrona: Naučnici strahuju da će ovu biti teže pratiti
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Naučnici su identificirali novu, "neprimjetnu" (stealth, eng) verziju Omicrona koja se ne može razlikovati od drugih varijanti pomoću običnih PCR testova koje službenici javnog zdravstva koriste kako bi stekli brzu sliku o njegovom širenju diljem svijeta, piše The Guardian.

Ova varijanta ima mnogo zajedničkih mutacija sa standardnim Omicronom, ali joj nedostaje genetska promjena koja omogućuje korištenje običnih laboratorijskih PCR testova kao spremnog sredstva za otkriće vjerojatnih slučajeva zaraze ovim sojem koronavirusa SARS-CoV-2.

Istraživači kažu da je prerano znati hoće li se novi oblik Omicrona širiti na isti način kao i standardna varijanta, ali da je "neprimjetna" verzija genetski različita i stoga bi se mogla ponašati drugačije.

Sarajevski heroji: Vatrogasci izvukli mladunče koze iz bunara i predali ga vlasniku

Sarajevski heroji: Vatrogasci izvukli mladunče koze iz bunara i predali ga vlasniku

"Stealth" varijanta prvi put je uočena među genomima virusa koji su stigli posljednjih dana iz Južne Afrike, Australije i Kanade. 

Britanska zdravstvena sigurnosna agencija priopćila je da je u utorak u Velikoj Britaniji prijavljen još 101 potvrđeni slučaj varijante Omicron. Time je ukupan broj slučajeva u Ujedinjenom Kraljevstvu porastao na 437. 

Otkriće novog oblika Omicrona potaknulo je istraživače da podijele lozu B.1.1.529 na standardni Omicron, poznat kao BA.1, i noviju varijantu, poznatu kao BA.2.

Profesor Francois Balloux, direktor Instituta za genetiku University College London, rekao je da su 42 ili otprilike 6 posto od 709 Omicron genoma predanih Gisaid bazi podataka genoma BA.2.

"Postoje dvije loze unutar Omicrona, BA.1 i BA.2, koje su prilično genetski diferencirane", rekao je. "Dvije se loze mogu ponašati drugačije."

Jedna velika nepoznanica je kako se pojavila nova varijanta.

Iako spada pod Omicron, toliko je genetski različita da se može kvalificirati kao nova "varijanta zabrinutosti" ako se brzo širi. To što se dvije varijante, BA.1 i BA.2, pojavljuju u brzom slijedu sa zajedničkim mutacijama, "zabrinjava" prema jednom istraživaču i sugerira da javnozdravstvenem nadzoru "nedostaje veliki dio slagalice".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije