Tri neočekivana simptoma omicron soja: Otkriveno i kakve su kliničke slike oboljelih

2
Radiosarajevo.ba
Tri neočekivana simptoma omicron soja: Otkriveno i kakve su kliničke slike oboljelih
Pixabay / Ilustracija

Vijest o pojavi novog soja koronavirusa nazvanog omicron sve je zabrinuo.

Međutim, prema informacijama koje su do sada poznate o toj varijanti, nema pretjeranog razloga za brigu.

Još mnogo toga se ne zna o omicronu i trebat će nekoliko nedjelja da se o ovoj soju nešto više sazna, ali prema informacijama koje su poznate iz Južne Afrike, gdje se soj pojavio, do sada uzrokuje samo lakše do srednje teške oblike bolesti. 

Danas posebna sjednica NSRS: Na dnevnom redu Srebrenica i antiustavni izborni zakon

Danas posebna sjednica NSRS: Na dnevnom redu Srebrenica i antiustavni izborni zakon

Predstavnica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) izjavila je za Reuters da većina oboljelih za sada nema tešku kliničku sliku, mada to ne znači je nemoguće da se to desi, prenosi Mondo.rs

"Kada je riječ o ozbiljnosti, vidjeli smo izvještaje koji pokazuju da omicron izaziva blage do teških oblika bolesti. Postoje neke indikacije da su simptomi blagi kod mnogih pacijenata, ali opet, još smo u prvim danima. Pratimo situaciju, a istina je i da je povećan broj hospitalizovanih u Južnoj Africi, ali opet, to može biti i zbog same činjenice da je povećan i broj oboljelih. Ako imate više oboljelih, više će biti i hospitalizovanih", rekla je savetnica SZO dr Marija Van Kerkhove.

Doktorica iz Bocvane, jedne od prvih zemalja u kojima je potvrđen ovaj virus, kaže da 16 od 19 zaraženih nema simptome, a troje preostalih ima "veoma blage" simptome. Takođe, tamošnji ljekari tvrde da su svi zaraženi omicronom već ozdravili. 

Simptomi

Već smo svi naučili kakve to simptome izaziva koronavirus – uporan kašalj, visoku temperaturu, gubitak čula ukusa i/ili mirisa....

Međutim, prema onome što je do sada poznato, omicron najvjerovatnije izaziva nešto drugačije simptome. Dr. Angelique Coetzee, doktorica koja je prva prijavila "čudne" simptome kod oboljelih u Južnoj Africi, nakon čega je otkriven novi soj, navela je tri koja su zajednička većini – umor, bolovi u mišićima i tijelu, glavobolja.

Ona je također istakla da, za razliku od zaraženih delta sojem, niko od zaraženih omicronom nije prijavio gubitak čula ukusa i mirisa.

Ipak, morat će da prođe neko vrijeme kako bi se znalo više o simptomima koji ukazuju na omicron.

Kada je riječ o tome zašto novi soj daje blaže simptome, stručnjaci smatraju da je razlog tome možda to što je dosta vakcinisanih, pa cjepiva oslabljuju virus, a drugi razlog je što su zaraženi uglavnom mlađi.

Također, jedna od mogućih teorija je i da su mutacije zapravo oslabile virus.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije