Svjetska zdravstvena organizacija o trećoj dozi vakcine protiv omikrona i COVID-19

0
Fena
Svjetska zdravstvena organizacija o trećoj dozi vakcine protiv omikrona i COVID-19
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Treća doza vakcine protiv koronavirusa može igrati važnu ulogu u suzbijanju širenja koronavirusa sve dok ljudi kojima je najpotrebnija zaštita također imaju pristup vakcinama - rekao je čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) danas.

"Pitanje je davanja prioriteta. Redoslijed je važan. Davanje treće doze grupama s niskim rizikom od teške bolesti ili smrti jednostavno ugrožava živote onih s visokim rizikom koji još uvijek čekaju na svoje primarne doze zbog ograničenja u opskrbi", rekao je čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na današnjem brifingu.

"S druge strane, davanje dodatnih doza osobama s visokim rizikom može spasiti više života nego davanje primarnih doza onima s niskim rizikom", upozorio je on također, javlja Reuters.

Banke zatvaraju račune osobama s američke crne liste, Čavara se žalio Vijeću ministara BiH

Banke zatvaraju račune osobama s američke crne liste, Čavara se žalio Vijeću ministara BiH

Napomenuo je da je pojava varijante omikron potaknula neke zemlje da uvedu programe za treću dozu vakcine za svoju cjelokupnu odraslu populaciju, iako još uvijek nedostaju dokazi o učinkovitosti treće doze protiv ove varijante.

Tedros je rekao da je 77 zemalja sada prijavilo slučajeve omikrona, "a stvarnost je da je omikron vjerovatno u većini zemalja, čak i ako još nije otkriven.

"Omikron se širi brzinom koju nismo vidjeli ni s jednom prethodnom varijantom", rekao je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije