WHO poslao preporuku za sve one koji su primili Sinopharm i Sinovac vakcine

1
Radiosarajevo.ba
WHO poslao preporuku za sve one koji su primili Sinopharm i Sinovac vakcine
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučila je u četvrtak da osobe koje su imunokompromitovane ili su primile inaktiviranu vakcinu protiv COVID-19 treba da dobiju dodatnu dozu (booster) za zaštitu od slabljenja imuniteta.

Mnoge zemlje uvode dopunske doze koje imaju za cilj starije osobe i ljude sa hroničnim zdravstvenim problemima, ali zabrinutost zbog nove, prenosive varijante omikrona navela je neke zemlje da prošire upotrebu vakcina na veći dio stanovništva.

Preporuka dolazi nakon što je Strateška savjetodavna grupa stručnjaka (SAGE) za imunizaciju održala sastanak u utorak kako bi procijenila potrebu za dodatnim dozama vakcina protiv COVID-19 i uglavnom je bila u skladu sa smjernicama datim u oktobru.

Jubilarni 30. SFF: Počasno Srce Sarajeva ide reditelju Eliji Suleimanu

Jubilarni 30. SFF: Počasno Srce Sarajeva ide reditelju Eliji Suleimanu

Govoreći na brifingu, predsjedavajući SAGE-a Alejandro Cravioto rekao je da vakcine imaju snažan nivo zaštite od teških bolesti u trajanju od najmanje šest mjeseci, iako podaci pokazuju da imunitet od COVID-19 više slabi protiv teških bolesti kod starijih odraslih osoba i onih s osnovnim zdravstvenim stanjima.

"Za sada nastavljamo da podržavamo potrebu za pravednošću u distribuciji vakcina i korištenjem treće doze samo kod onih sa zdravstvenim problemima ili osobama koje su primile inaktiviranu vakcinu", rekao je.

Vakcine protiv COVID-19 štite "veoma dobro" šest mjeseci nakon posljednje doze uz "malo, skromno smanjenje" zaštite, rekla je Kate O'Brien, direktorica odjela za imunizaciju WHO-a.

Inaktivirane vakcine, koje se sastoje od umrtvljenih dijelova ili cijelog virusa SARS-CoV-2, proizvode kineski proizvođači Sinovac Biotech (SVA.O), državni Sinopharm i indijski Bharat Biotech.

WHO im je odobrila upotrebu u hitnim slučajevima, no dodajmo da su rukovodioci WHO-a nisu naveli imena vakcina na brifingu u četvrtak. Podsjetimo još da je u oktobru ova agencija Ujedinjenih naroda preporučila da osobe starije od 60 godina koje su primile vakcine Sinopharm i Sinovac trebaju dobiti treću dozu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije