Naučnici u regionu objavili brojke: Podaci o Sinopharmu su nevjerovatni

6
Radiosarajevo.ba
Naučnici u regionu objavili brojke: Podaci o Sinopharmu su nevjerovatni
Pixabay / Ilustracija

Tim Medicinskog fakulteta u Kragujevcu u susjednoj Srbiji uradio je istraživanje o booster dozi vakcine protiv koronavirusa i došli su do nevjerovatnih podataka.

Prvi rezultati naučnog istraživanja donose konkretne podatke i brojke: dva posto testiranih građana koji su primili booster dozu se zarazilo, a od ukupno oboljelih - svega pet posto su oni koji su primili treću dozu.

Vjerovatnoća zaražavanja sa booster dozom je 12,8 puta manja u odnosu na nevakcinisane.

Objavljena prognoza za dane vikenda: Najavljeni lokalni pljuskovi i grmljavina u dijelovima BiH

Objavljena prognoza za dane vikenda: Najavljeni lokalni pljuskovi i grmljavina u dijelovima BiH

Zanimljiv dio istraživanja je onaj koji se tiče vakcine Sinopharm - koju je primio i veliki broj bh. državljana.

Tanja Jovanović, profesorica Medicinskog fakulteta u Beogradu rekla je kako kod booster doze ove vakcine dolazi do značajne količine rasta antitijela, piše Mondo.rs.

Napomenula je da će, ukoliko omikron soj dođe u Srbiju, samim tim u region i BiH, osobe koje su primile ovu vakcinu biti zaštićene velikom količinom antitijela od novog soja.

"Ali, kao što znamo, virusi ne poznaju granice, tako da očekujemo i izvjesno je ukoliko se virus bude brzo širio i dolazio do okolnih zemalja, da će doći i u našu zemlju", rekla je Jovanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije