Korona/ Slovenski imunolog o omikron soju: "Ako ste preboljeli COVID-19, vjerojatno ste..."

30. 11. 2021. u 08:54:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Oni koji su se cijepili protiv COVID-19 bit će manje zaštićeni protiv nove omikron varijante koronavirusa od onih koji su se zarazili i preboljeli COVID-19, procjena je poznatog slovenskog imunologa dr. Alojza Ihana, piše HRT.

"Cijepljeni dobiju uglavnom protutijela koja su jako osjetljiva na nove varijante, iz čega slijedi da oni na mutirani virus imaju manju otpornost", rekao je imunolog Alojz Ihan u razgovoru za Slovensku televiziju, dodavši da za razliku od njih one koji su preležali neku od ranijih varijanti COVID-19 štiti i stanični imunitet koji se tako razvije u njihovom organizmu.

Oni koji su koronavirus preboljeli uz protutijela razviju i stanični imunitet, zato nije vjerojatno da će njihov imunosni odgovor biti slabiji nego za prijašnje varijante, pa oni zbog novog soja ne moraju biti toliko zabrinuti, kazao je Ihan.

Ihan je objasnio da omikron varijanta ima neobičnu kombinaciju promjena strukture virusa, što ukazuje da se je ona razvijala duže vrijeme na imunokompromitiranoj osobi.

Komentirajući veliki broj država koje zatvaraju granice u pokušaju da spriječe unos nove omikron varijante iz inozemstva, Ihan je kazao da je riječ o refleksnoj reakciji jer se tako reagiralo i u slučajevima pojave nekih ranijih sojeva, iako se u nekim slučajevima kasnije pokazalo da to nije bilo potrebno.

"Tek ćemo naknadno moći reći jesu li mjere koje se sada poduzimaju bile potrebne ili ne, ali je kod ovakvog epidemiološkog stanja bolje biti oprezan i mjere donositi unaprijed nego prekasno", kazao je Ihan.

Nova omikron varijanta virusa u Sloveniji još nije otkrivena, a referentni laboratoriji koji sekvenciraju uzorke tvrde da će biti otkrivena pravovremeno.

Za sada slovenski epidemiolozi preporučuju svima onima koji nakon povratka iz inozemstva osjete slabost i simptome zaraze da se odmah jave doktoru i što prije testiraju.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poručila je u ponedjeljak kako će se omikron varijanta vjerojatno međunarodno proširiti i da predstavlja vrlo visoki globalni rizik te je savjetovala 194 članice da ubrzaju cijepljenje visokoprioritetnih skupina i osiguraju planove za ublažavanje posljedica kako bi se održale nužne zdravstvene usluge.

Istovremeno je južnoafrički stručnjak za zarazne bolesti te glavni vladin savjetnik na početku pandemije, profesor Salim Abdool Karim, rekao da su postojeća cjepiva protiv koronavirusa vjerojatno učinkovita u sprječavanju teških oblika bolesti i hospitalizacije od omikron varijante koronavirusa.

Rekao je i da je prerano da bi se moglo reći izaziva li omikron teže simptome od prethodnih varijanti.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (5)