Panika u svijetu zbog omikrona: Japan zbog novog soja strancima zabranio ulazak

3
Radiosarajevo.ba
Panika u svijetu zbog omikrona: Japan zbog novog soja strancima zabranio ulazak
BBC / Novi soj koronavirusa - omikron

Japan, u kome do sada nije otkriven nijedan slučaj omikron soja koronavirusa, saopćio je danas da će strancima zabraniti ulazak u zemlju kako bi spriječio širenje te nove varijante COVID-19.

"Da bi se izbjegao najgori scenarij i kao hitna mjera iz predostrožnosti, Japan će prije svega zabraniti ulazak stranaca u zemlju od ponoći 30. novembra", rekao je novinarima japanski premijer Fumio Kishida.

Japan se tako pridružio Izraelu u uvođenju najstrožih graničnih mjera od otkrića ove varijante.

EBRD predstavio Izvještaj o tranziciji: Fokus na zelenoj ekonomiji i ekonomskom razvoju BiH

EBRD predstavio Izvještaj o tranziciji: Fokus na zelenoj ekonomiji i ekonomskom razvoju BiH

Novi soj koronavirusa - omikron - undefined

BBC: Novi soj koronavirusa - omikron

Japanski građani koji se vraćaju iz određenih zemalja bi, prema njegovim riječima, mogli biti stavljeni u karantin u određenim objektima.

Najnoviji potez je signal brze eskalacije ograničenja od petka kada je Japan saopćio da će pooštriti granične kontrole za ljude koji dolaze iz šest afričkih zemalja.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je upozorila da bi za odluku o nivou ozbiljnosti omikrona, koji je prvi identifikovan u Južnoj Africi, mogli biti potrebni dani do nekoliko sedmica, u nedostatku informacija u vezi sa tim da li se simptomi ovoj soja razlikuju od simptoma drugih varijanti.

Sve o novom soju koronavirusa možete čitati OVDJE. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije