Okončana posjeta u Kijevu: Šta su kazali lideri Italije, Njemačke i Francuske

0
Fena
Okončana posjeta u Kijevu: Šta su kazali lideri Italije, Njemačke i Francuske
Foto: EPA / Lideri nakon sastanka obratili se medijima

Tokom svoje prve posjete Kijevu italijanski premijer Mario Draghi rekao je da Italija želi da Ukrajina dobije status kandidata za EU i da će podržati taj potez na sljedećem sastanku Evropskog vijeća koji će se održati 23. i 24. juna, prenio je Reuters.

Lideri Francuske, Njemačke, Italije i Rumunije sastali su se danas s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu iskazavši mu podršku, nakon čega će bi Ukrajina mogla dobiti još oružja uz još odlučnije mjere kako bi joj se pomoglo u ratu protiv Rusije.

U prvoj takvoj posjeti Kijevu od početka ruske invazije 24. februara, francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz, italijanski premijer Mario Draghi i rumunski predsjednik Klaus Iohannis odali su poštovanje Zelenskom koji nije napuštao Ukrajinu otkako je počela invazija Rusije na njegovu zemlju.

Dodik postavio ultimatum Trojki ili će ponuditi partnestvo SDA: Šta traži od Parlamenta BiH?

Dodik postavio ultimatum Trojki ili će ponuditi partnestvo SDA: Šta traži od Parlamenta BiH?

Sastali su se nakon što su evropski lideri obišli ruševine zgrada u obližnjem Irpinu, poprištu teških borbi na početku rata.

Scholz je ocijenio da je riječ o "nezamislivoj okrutnosti" i bezumnom nasilju".

"Ovo je herojski grad... obilježen stigmom barbarstva", rekao je Macron.

Službeni Kijev optužio je Francusku, Njemačku i u manjoj mjeri Italiju da sporo šalju oružje Ukrajini i da su te zemlje stavile vlastiti prosperitet ispred ukrajinske slobode i sigurnosti.

Macron je s tim u vezi naglasio da šalju oružje i finansijsku pomoć.

"Francuska i Europa stoje uz Ukrajinu i njene stanovnike od samog početka", rekao je Macron.

Zelenski nije išao s njima u posjetu Irpinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije