Abazović i Rama sa Zelenskim u Kijevu: Zahtijevaju kandidatski status u EU za Ukrajinu

1
AA
Abazović i Rama sa Zelenskim u Kijevu: Zahtijevaju kandidatski status u EU za Ukrajinu
Foto: EPA-EFE / Zelenski sa Abazovićem i Ramom

Premijer Crne Gore Dritan Abazović objavio je na društvenoj mreži Twitter da Ukrajina treba dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

"Danas smo zajedno sa premijerom Albanije Edijem Ramom i premijerom Republike Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim usvojili zajedničku izjavu kojom podržavamo Ukrajinu da dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji", naveo je Abazović.

Abazović i Rama u srijedu su boravili u Kijevu, ukrajinskoj prijestolnici, na poziv ukrajinskog predsjednika Volodomira Zelenskog.

Radončić: 'Bakir Izetbegović brani Novalića zbog Sebije'

Radončić: 'Bakir Izetbegović brani Novalića zbog Sebije'

Rama i Abazović su u okviru posjete posjetili bombardovana područja Borodjanke i Irpina u Kijevskoj oblasti. Borodjanka se nalazi u regiji Buča gdje su počinjeni neki od stravičnih ratnih zločina od početka ruske agresije na Ukrajinu.

Premijeri Albanije i Crne Gore su također obišli izložbu s dokazima ukrajinsko-ruskog rata.

Dvojica zvaničnika su se tokom dana sastali i sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Albanske i crnogorske vlasti su već na početku rata osudile rusku vojnu intervenciju, izražavajući solidarnost sa ukrajinskim narodom.

Dvije zemlje su se također pridružile mjerama koje je Evropska unija (EU) poduzela protiv Rusije, uvodeći sankcije ruskim pojedincima i subjektima, uključujući restriktivne mjere u finansijama, energetici, transportu i tehnologiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije