Zelenski: Pokrećemo "knjigu krvnika", sljedeća zima bit će vrlo teška

3
Hina
Zelenski: Pokrećemo "knjigu krvnika", sljedeća zima bit će vrlo teška
Foto: Printscreen / FB / Volodimir Zelenski

Ukrajina će pokrenuti "knjigu krvnika", sistem prikupljanja dokaza o ratnim zločinima za koje Kijev tvrdi da su počinjeni tokom ruske okupacije, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski.

Ukrajinski tužitelji tvrde da su zabilježili više od 12.000 ratnih zločina za koje je osumnjičeno više od 600 osoba otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara.

"Sljedeće sedmice bit će pokrenuta posebna publikacija, 'Knjiga krvnika', sistem kojim će se prikupljati podaci o ratnim zločinima, zločincima iz ruske vojske", rekao je Zelenski u videoporuci.

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

Napomenuo je da će to biti ključni element u njegovu zahtjevu da se pozove na odgovornost ruske vojnike koji su, kako navode ukrajinske vlasti, počinili ubistva, silovanja i pljačke.

"To su konkretne činjenice o konkretnim pojedincima krivim za konkretne okrutne zločine protiv Ukrajinaca", rekao je Zelenski, navodeći kijevsko predgrađe Buču gdje su, kako tvrde istražitelji, pronađeni dokazi o masovnim smaknućima.

Rusija tvrdi da je učinila sve kako bi izbjegla gađanje civila u "posebnoj vojnoj operaciji" u Ukrajini. Ruski dužnosnici odbacili su snimke događaja u Buči kao "laž" ukrajinskih vlasti nakon što su ruske snage napustile taj grad krajem marta.

Sljedeća zima bit će vrlo teška za Ukrajince, upozorio je još predsjednik Volodimir Zelenski tokom svog novog noćnog obraćanja.

"U sadašnjoj situaciji zbog pojačane agresije ovo će doista biti najteža zima svih godina neovisnosti", rekao je.

Zelenski je dodao da je na sastanku s vladinim dužnosnicima i predstavnicima najvećih državnih energetskih firmi razgovarao o "uspostavljanju sjedišta za pripremu za sljedeću sezonu grijanja".

"U ovom trenutku svoj plin i ugljen nećemo prodavati u inozemstvo. Sva domaća proizvodnja bit će usmjerena na unutarnje potrebe naših građana", kazao je.

Izjavio je i kako će "u svjetlu historijskog pristupa Ukrajine jedinstvenoj energetskoj mreži Europe biti moguće smanjiti rusku potrošnju energije u susjednim zemljama i povećati ukrajinsku zaradu u stranoj valuti".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije