Odred za ubistva: S. Arabija angažirala 50 elitnih ubica, jeziva svjedočanstva

Radiosarajevo.ba
Odred za ubistva: S. Arabija angažirala 50 elitnih ubica, jeziva svjedočanstva
Foto: CNN / Jamal Khashoggi i Hatice Cengiz

“Prijestolonasljednik pod lupom”, dokumentarni film arapskog odjela BBC-ja, otkriva da je prošlog ljeta okupljen saudijski odred koji broji 50 pripadnika s ciljem eliminiranja protivnika unutar Saudijske Arabije i u inozemstvu, a jedna od njihovih žrtava je i novinar Jamal Khashoggi.

Ubistvo Jamala Khashoggija: Turski forenzičari pronašli nove tragove u bunaru

Sinovi ubijenog novinara: Nadamo se da je smrt došla brzo

Saudijski princ sad tvrdi: Ubijeni novinar Khashoggi bio je opasni islamista

Saudijski izvor rekao je za BBC da Khashoggijevo ubistvo nije bila prva operacija koju su izvršili bliski suradnici saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, javlja Al Jazeera Balkans.

Otmice i zlostavljanja

Dokumentarac rasvjetljuje niz otmica i zlostavljanja saudijskih disidenata u Saudijskoj Arabiji i Europi, a donosi i nova svjedočenja o smrti jenog od zatočenika u hotelu Ritz-Carlton u Rijadu prošle godine.

BBC Arabic prenosi od izvora bliskog saudijskom kraljevskom divanu da je saudijski oficir, general-bojnik Ali al-Qahtani, uhapšen i odveden u hotel Ritz-Carlton krajem 2017. godine. Prilikom hapšenja istražitelj ga je po glavi pretukao pendrekom. Isti izvor izjavio je da su ga polijevali vodom, ali se nije probudio iz kome.

U dokumentarcu David Kirkpatrick, međunarodni dopisnik lista The New York Times, prenosi tvrdnje da je najmanje 17 osoba prebačeno u bolnicu na liječenje zbog povreda koje su zadobili prilikom provođenja istrage u hotelu Ritz-Carlton u Rijadu.

Jamal Khashoggi - undefined

Foto: Twitter: Jamal Khashoggi

Advokat Mahmoud Refaat, koji je radio za brojne saudijske prinčeve, kaže kako se među zlostavljanim prinčevima nalazi i Mutaib bin Abdullah, nekadašnji ministar i prvi čovjek nacionalne garde.

Advokat dodaje da je Saoud al-Qahtani, bivši savjetnik prijestolonasljednika, tokom istrage udarao nekoliko prinčeva i imućnih ljudi koji su bili zatvoreni u hotelu Ritz-Carlton, piše Al Jazeera Balkans.

Izjavio je i to da je princ Mutaib prebacivan u bolnicu u više navrata, što je prijestolonasljednika navelo da uspostavi improviziranu bolnicu u hotelu kako bi se izbjeglo prebacivanje zatvorenika na liječenje i razotkrivanje onoga što se događa.

Saudijski disident Saad al-Faqih rekao je za BBC Arabic da zna za odred za ubistva kojeg čini 50 pripadnika, dodavši da se taj odred zove ‘Tigar’.

Odred za ubistva

Tvrdi kako je zadatak ovog odreda, kojem pripadaju i petnaestorica optuženih za ubistvo Khashoggija, ubijanje protivnika kako bi se izbjeglo bilo kakvo negodovanje javnosti oko njihovog hapšenja koju režim nikako ne želi, dok je izvođenje otmica zadatak odreda u inozemstvu.

Saudijske vlasti su u izjavi za BBC Arabic demantirale da je u hotelu Ritz-Carlton bilo slučajeva mučenja ili zlostavljanja.

BBC Arabic prenosi i riječi saudijskog disidenta, koji je istakao da je stalnu policijsku zaštitu dobio nakon što je policija prošle sedmice otkrila kako postoje prijetnje po njegov život.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije