Novi detalji nezamislivo tragičnog kraja ubijenog novinara Khashoggija

Radiosarajevo.ba
Novi detalji nezamislivo tragičnog kraja ubijenog novinara Khashoggija
PrtScr / Jeziv kraj ubijenog novinara Khashoggija

Generalni konzul Saudijske Arabije u Turskoj Mohammed al-Otaibi navodno se na audio snimku na kojem je snimljeno ubistvo novinara Jamala Khashoggija čuje kako govori ubicama da novinara ubiju van konzulata.

Kako pišu britanski mediji, navodno se čuje konzul kako govori da će mu ubice "donijeti probleme" ako budu mučili Khashoggija u konzulatu, na što mu oni odgovaraju "začepi, ako želiš da živiš".

Vijest stiže zajedno sa informacijom da je muškarac koji je radio kao tjelohranitelj saudijskog princa Mohammeda bin Salmana, Maher Abdulaziz Mutreb, jedan od 15 ljudi iz "elitnog tima ubica" koji su stigli u Istanbul da ubiju novinara. Mutreb, koji je jedno vrijeme radio kao diplomata u Saudijskoj ambasadi u Londonu, snimljen je uz princa na njegovim posljednjim putovanjima u Madrid, Pariz i SAD.

Ko su osumnjičeni

Najmanje jedan od ubica čuje se na sedmominutnom audio snimku koji je zabilježen na novinarovom Apple "pametnom" satu. 

Izvori bliski turskoj vladi tvrde da je ova zemlja sigurna da su Khashoggija ubili specijalci iz Saudijske Arabije, a, uz Mutreba, još trojica su bliska sigurnosnom sistemu princa Mohammeda. Jedan je, navodno, visokopozicionirani forenzički ljekar. Pretpostavlja se da je riječ o Salahu Muhammadu al-Tubaigyju, čelniku Saudijskog naučnog vijeća za forenziku, visokog oficira tamošnjeg MUP-a i jednog od čelnika najbolje medicinske škole u Kraljevstvu.

Izvor je prepoznao njegov glas na snimku, tvrdi izvor za magazin Middle East Eye - navodno se čuje kako govori "kad radim ovaj posao, tada slušam muziku".

Ove novine tvrde da se otkriva ko su članovi elitnog tima ubica, i to kroz softver za prepoznavanje lica, baze brojeva telefona u Saudijskoj Arabiji, te nekoliko dokumenata Saudijske vlade koji su "procurili" u javnost. 

Među osumnjičenima su i Abdulaziz Mohammed al-Hawsawi, član obezbjeđenja princa Mohammeda, te Muhammed Saad Alzahrani - obojica su članovi saudijske Kraljevske garde. 

Izvor koji tvrdi da je čuo audio snimak mučenja i ubistva, koji su navodno zabilježeni na Apple satu novinara, navodi kako su Khashoggija odvukli iz kancelarije konzula na stol u susjednoj sobi, gdje su mu hirurški odstranjivali dijelove tijela, pišu britanski mediji.

Konzul pobjegao

Na snimku se čuju vrisci ubijenog novinara, prije nego što mu je data nepoznata droga i onda je utihnuo.

"Nije tu bilo namjere da ga ispitaju. Došli su da ga ubiju", tvrdi ovaj izvor, koji kaže da su njegove jauke čuli i oni koji su bili na prizemlju.

Ovo prati natpise turskih novina koji tvrde da je tamošnja policija pronašla određene dokaze da je novinar ubijen u Konzulatu, a treba kazati i kako je saudijski konzul Mohammad al-Otaibi iznenada napustio Tursku.

Turske novine, bliske tamošnjoj vlasti, također su objavile da snimak postoji i da se na njemu čuje kako Khashoggiju režu prst, jedan po jedan, a potom su mu navodno odrubili i glavu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije