Saudijski obavještajci ubili su novinara Khashoggia

Fena
Saudijski obavještajci ubili su novinara Khashoggia
Foto: Twitter / Kashoggi Jamal

Turski forenzički timovi završili su potragu za dokazima u saudijskom konzulatu u Istanbulu u ranim jutarnjim satima u utorak, nakon nestanka i navodnog ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija, dok su u medijima kružili izvještaji da bi Rijad mogao priznati da se ubistvo desilo u zgradi konzulata.

Forenzički inspektori istražili su konzulat, gdje je Khashoggi nestao prije dvije sedmice, kao mjesto zločina tokom višesatne istrage. Nije bilo odmah jasno kakve dokaze su oni prikupili.

Američki predsjednik Donald Trump, nakon razgovora sa saudijskim kraljem Salmanom, poslao je državnog sekretara Mikea Pompea kako bi razgovarao sa saudijskim monarhom o Khashoggijevom nestanku.

Trump je izjavio, ne pružajući dokaze, da su novinara ubile "odmetnute ubice", nudeći kraljevstvu u savezništvu sa Sjedinjenim Državama mogući put iz globalne diplomatske "oluje".

Ostalo je, ipak, prešućeno da svaku odluku u ultrakonzervativnom kraljevstvu donosi vladajuća porodica Al Saud. Vidno odsutan iz razgovora bio je princ Mohammed bin Salman, koga je Khashoggi kritikovao u svojim kolumnama u Washington Postu, i čiji je uspon na vlast nagnao saudijskog novinara da ode u samonametnuti egzil u SAD.

CNN je javio da će Saudijci priznati da se ubistvo desilo u zgradi konzulata ali će negirati da ga je princ Salman naredio - što se ne podudara sa saznanjima eksperata o lancu odlučivanja unutar vladajuće saudijske porodice.

New York Times javio je da će saudijski kraljevski sud objaviti da je zvaničnik obavještajne službe kraljevstva, prijatelj princa Mohammeda, izvršio ubistvo. Sudeći po toj teoriji, princ je odobrio istragu ili vraćanje Khashoggija u Saudijsku Arabiju, ali je tragično nekompetentni zvaničnik u pokušaju da se dokaže naredio hapšenje i istragu novinara. Oba izvještaja pozivaju se na anonimne ljude za koje se navodi da su bliski saudijskim planovima.

Saudijski zvaničnici odbijali su ponovljene zahtjeve agencije AP za komentar tih navoda.

Pompeo bi trebao doputovati u Rijad u jutarnjim satima kako bi se sastao sa saudijskim kraljem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije