Ubistvo Jamala Khashoggija: Turski forenzičari pronašli nove tragove u bunaru

Radiosarajevo.ba
Ubistvo Jamala Khashoggija: Turski forenzičari pronašli nove tragove u bunaru
PrtScr / Jeziv kraj ubijenog novinara Khashoggija

Turski istražitelji koji tragaju za tijelom ubijenog novinara Jamala Khashoggija pronašli su tragove hidrofluorične kiseline u bunaru u domu generalnog saudijskog konzula u Istanbulu.

Turski izvori danas su za medije otkrili kako je vjerovatno da je tijelo novinara, nakon ubistva, stavljeno u kiselinu i bačeno u bunar u vrtu

Također, turski mediji objavili su da su zaposleni u Saudijskom konzulatu pokušati ukloniti CCTV opremu u Istanbulu kako bi pomogli da se prikrije Khashoggijevo ubistvo.

Radnici su pokušali razvaliti sigurnosne kamere unutar konzulata na dan kada je novinar i kolumnista ubijen. Također su pokušali uništiti sistem videonadzora u policijskoj kućici izvan konzulata u danima nakon ubistva. Kako piše medij blizak turskoj vladi - Sabah, zaposlenici u konzulatu pokušali su pristupiti policijskom sistemu nadzora, ukucali su šifru i pokušali blokriati pristup snimku koji pokazuje trenutak kad Khashoggi ulazi u konzulat.

No, Al Jazeera je javila da je policija već bila ušla u sistem i uzela snimke.

Mevlut Cavusoglu, turski ministar vanjskih poslova ustvrdio je da je grupa od 15 Saudijaca, koja je došla u Tursku dan prije ubistva novinara, morala djelovati po naređenju. Cavusoglu je naglasio kako je odgovornost Saudijske Arabije da kaže Turskoj šta se desilo s tijelom Jamala Khashoggija.

Khashoggi, kolumnista Washington Posta i veliki kritičar saudijske vlasti i princa Mohammeda bin Salmana, nestao je nakon ulaska u Saudijski konzulat u Istanbulu, 2. oktobra ove godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije