Saudijski princ sad tvrdi: Ubijeni novinar Khashoggi bio je opasni islamista

Radiosarajevo.ba
Saudijski princ sad tvrdi: Ubijeni novinar Khashoggi bio je opasni islamista
0 / Khashoggi je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra

Saudijski princ Mohammed bin Salman kazao je kako je ubijeni novinar Jamal Khashoggi bio opasni islamista.

Salman je, kako pišu svjetski mediji, ovu informaciju iznio u telefonskom razgovoru sa zvaničnicima Bijele kuće, nakon što je Saudijska Arabija priznala da je novinar ubijen u njihovom konzulatu u Istanbulu. 

Princ je razgovarao sa zetom Donalda Trumpa, Jaredom Kushnerom te sa američkim nacionalnim savjetnikom za sigurnost Johnom Boltonom, te im je kazao kako je Khashoggi bio član Muslimanskog bratstva, islamističke organizacije, javlja Washington Post.

Telefonski razgovor dogodio se navodno 9. oktobra, a princ je molio zvaničnike Bijele kuće da ubistvo ne naruši alijansu SAD - Saudijska Arabija. Obitelj ubijenog novinara je demantirala da je Khashoggi bio član ove organizacije, te je to nekoliko puta i sam demantirao u prethodnim godinama.

"Jamal Khashoggi nije bio opasna osoba ni na koji mogući način. Tvrditi drugačije je potpuno smiješno", navodi se u saopćenju obitelji.

Saudijska Arabija tvrdi da kraljevska obitelj nije umiješana u ubistvo te da su odlučni da utvrde sve činjenice. Prethodno je princ izjavio kako je ovaj zločin bolan za sve Saudijce...

Kako piše BBC, Khashoggi je bio poznati kritičar saudijskih vladara. Ubijen je, a njegovo tijelo (koje još uvijek nije pronađeno) raskomadano 2. oktobra ove godine.

Još uvijek ne postoji zvanična verzija priče kako je Khashoggi ubijen. Ono što znamo jeste da je prije tačno mjesec dana ušao u Saudijski konzulat u Istanbulu, da završi papire kako bi se vjenčao sa svojom vjerenicom iz Turske, Hatice Cengiz. Iz Konzulata nije izašao živ.

Turski izvori navode da je zadavljen brzo po dolasku u konzulat, a njegovo tijelo raskomadano "u skladu s ranije dogovorenim planom". Postoje i informacije da turskeobavještajne službe posjeduju audio snimak ubistva, koji dokazuje da je prije ubistva brutalno mučen.

Saudijska Arabija je nekoliko puta mijenjala verziju događaja. Kada je Khashoggi nestao, saopćili su da je iz zgrade izašao živ. Kasnije su priznali da je ubijen s predumišljajem, u toku akcije koja nije zvanično odobrena. Uhapsili su 18 osoba koje se dovode u vezu sa zločinom i sudit će im u Saudijskoj Arabiji, no turski tužitelji žele da im osumnjičeni budu isporučeni.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije