Wadah Khanfar: Protiv novinara se vodi rat, progone nas kao u vrijeme Inkvizicije

Radiosarajevo.ba
Wadah Khanfar: Protiv novinara se vodi rat, progone nas kao u vrijeme Inkvizicije
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Wadah Khanfar: Govorio o ubistvu Khashoggija
Značajne poruke o slobodi medija poslane su u srijedu sa konferencije "Sarajevo Talks by Al Jazeera Balkans" koju je ova televizija organizirala danas u Sarajevu.

O temi pod nazivom "Smrtonosna cijena izvještavanja - Napad na slobodu medija“, o napadima na novinare i slobodi medija govorio je Wadah Khanfar, direktor Al Sharq Foruma, nezavisne mreže posvećene razvoju dugoročnih strategija s ciljem političkog razvoja, socijalne pravde i ekonomskog prosperiteta naroda na Bliskom Istoku.

Piše: Faruk Vele

Khanfar, čije gostovanje u Sarajevu je pobudilo veliki interes, bio je generalni direktor medijske mreže Al Jazeera. Foreign Policy Magazine ga je 2011. godine svrstao na prvo mjesto njihove liste 100 globalnih mislilaca, a bio je i na Forbesovoj listi najutjecajnijih ljudi u svijetu.

Iz prve ruke govorio je o ubistvu njegovog bliskog prijatelja, Jamala Khashoggija, saudijskog novinara, čiji nestanak je potresao svijet.

Prisjetio se kako je sa Jamalom razgovarao čak i o temi odlaska u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu, koji se za svjetski poznatog novinara pokazao kobnim.

Iako je i sam Khashoggi bio zabrinut, veli Khanfar, vjerovao je da mu se kao novinaru ne može ništa desiti. Na koncu, smatrao je da nije opozicionar i da nije nikakva prijetnja po režim u Saudijskoj Arabiji. Takav prosudba pokazala se tragičnom.

"Sada vidim da smo obojica pogriješili. Otišao je u konzulat i iz njega nije izašao. Dok je bio u uredu generalnog konzula Khashoggija su omamili dorgom, a potom ga ugušili plastičnom vrećicom. Dok je još bio živ počeli su ga sjeći. Isječen je na najmanje 15 dijelova koji su potom odnijeli u vrećama na lokaciju koja još nije poznata. Njegovo tijelo nije pronađeno", ističe Khanfar.

Režim koji može ovo da učini, ističe Khanfar, vjeruje da posjeduje ljude.

"Njima je bilo čudno zašto se pravi tolika buka oko toga...Mi živimo u takvim režimima", naglasio je.

Usporedio je to sa Inkvizicijom u Europi prije mnogo stoljeća.

Porazno je, veli, da iako je sasvim jasno da su u ubistvo novinara bile uključene saudijske državne strukture, da još uvijek ne znamo ko je direktno odgovoran i ko je naručio zločin.

Upozorio je na težak položaj novinara diljem svijeta. Prema njegovim riječima, protiv novinara i novinarstva se vodi rat!
Podsjetio je da je i američki predsjednik Donald Trump nedavno rekao kako su "novinari neprijatelji naroda".

"U kontaktu sam sa udruženjima i organizacijama novinara diljem svijeta i mogu vam reći da je tokom 2017. godine ubijen 71 novinar. Vlade i odgovorna tijela ne čine dovoljno kako bi zaštitile novinare koji treba da obavljaju svoj posao i zato je potrebna međunarodna zaštita, posebno kada novinari nemaju potrebnu zaštitu od vlada i nadležnih tijela", naveo je Khanfar.

Podsjetio je da su kampanju za otkrivanje istine o ubistvu Khashoggija pokrenuli upravo novinari.

"Ovo je novo buđenje unutar novinarskih krugova", istakao je.

Khanfar se založio da novinari koje progone režimi u kojima žive dobiju status međunarondih građana za koje njihove zemlje neće biti nadležne već Ujedinjeni narodi. Posebno u pogledu osiguranja neophodnih dokumenata.

"Khashoggi je ubijen zbog jednog papira koji je trebao dobiti u konzulatu svoje zemlje", podsjetio je Khanfar.

Predložio je novu deklaraciju o novinarskim slobodama koja će dobiti ime po Khashoggiju, a da bi se označio kraj nekažnjivosti ubijanja i zlostavljanja novinara u svijetu.

U eri površnosti i društvenih mreža, naglasio je nadalje Khanfar, posebno je važan novinarski integritet, što znači vjerovati u misiju koja iznad privatnih inetresa i života. To je imao i ubijeni saudijski novinar.

"Ne možete biti dobar novinar ako, prije svega, niste dobro ljudsko biće", smatra on.

Također, važnim samatram balans, u kojem će novinara voditi želja za istinom, a ne ideologija, želja za određenim opozicionim djelovanjem i slično, zbog čega se mogu načiniti greške.

Naglasio je i važnost hrabrosti u novinarstvu.

"Ako nemate hrabrosti, ne ulazite u novinarski posao. Habrost je u ovom poslu mnogo važna", rekao je.

"Oni (režimi, političari) ne vole da ih dovodite u pitanje. Kada govorite istinu, doći ćete u sukob sa centrima moći. Tada ćete biti okvalifikovani kao neprijatelj", zaključio je Khanfar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije