Objavljeni snimci rušenja zgrade u Gazi: Prije haosa Izrael "kucao na krov"?

7
Radiosarajevo.ba
Objavljeni snimci rušenja zgrade u Gazi: Prije haosa Izrael "kucao na krov"?
Foto: Twitter / Navodno rušenje tornja u Gazi

Hanadi toranj, navodno 13-spratna rezidencijalna zgrada u Gazi, večeras je srušena.

Kako javljaju mediji iz Gaze, zgrada je srušena nakon napada koji su izveli izraelski vojni avioni.

U napadu, u kojem je najmanje 80 porodica ostalo bez domova, srećom, nije bilo povrijeđenih, jer su svi stanovnici napustili zgradu prije rušenja i to zato što su dobili tzv. upozorenje koje se zove "kucanje na krov" (knock on the roof).

"Kucanje na krov" je kontroverzna vojna strategija Izraela koja se sastoji od ispaljivanja manje rakete na zgradu kao posljednje upozorenje prije nego što je razore do temelja projektilima jače bojevne snage koji brzo uslijede.

Naime, mali raketni dron ispali se na vrh rezidencijalne zgrade prije nego što je unište, najčešće, rakete iz borbenih aviona F16.

"To bi trebalo nanijeti ogromnu štetu na svemu što je u vlasništvu Palestinaca, učiniti ljude beskućnicima, izazvati strah i paniku kako bi se izvršio pritisak na pokrete otpora da odustanu i traže prekid vatre i prihvate izraelske uslove. U osnovi, ovo ima za cilj postići brzu pobjedu. Ali, ovo je u biti sukob dobro opremljene vojske - jedne od najjačih na svijetu - i jednostavnog pokreta otpora u Gazi koji koriste sva raspoloživa sredstva", piše Radio Gaza nakon rušenja Hanadi tornja.

Dodajmo da je Amnesty International još prije sedam godina osudio je ovu taktiku, poručivši da ni u jednom pogledu nije riječ o "efektivnom upozorenju", niti to može biti to.

Ova nevladina organizacija je dokumentirala slučajeve u kojima su civili ubijeni ili ranjeni ovakvim projektilima u Pojasu Gaze tokom izraelskih napada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije